Vlaggetjes

Het was een bewogen week voor Jan Joosten. Woensdagmorgen was de voorzitter van de Barneveldse Middenstandsvereniging een blij man. Eerst werd op het Raadhuisplein een doek van maar liefst vijftig vierkante meter bevestigd, met daarop de beeltenis van koning Willem-Alexander en een welgemeend Proficiat. ,,En dat doek blijft net zo lang hangen totdat de koning in Barneveld is geweest'', sprak Joosten stoer.

Vervolgens reisde de slager zonder zitvlees naar Voorthuizen om daar getuige te zijn van de onthulling van een tweede spandoek met daarop de beeltenis van koningin Máxima.

Hebben die Voorthuizenaren toch weer het mooiste lid van het koninklijk huis in hun dorpskern hangen. Maar vooruit. Aangezien de Gereformeerde Kerk aan de achterzijde wordt omgeven door de Koninginnelaan, is deze keuze wel te billijken. ,,We hebben keihard onderhandeld. De conclusie: we zijn met het Maximale resultaat naar huis gekomen. Wij zijn de koningin te rijk´´, aldus een prominente Voorthuizenaar. ,,Dit is Oranje Boven: letterlijk en figuurlijk.''

Ondertussen werden in het centrum van Barneveld talloze papieren koningsdagvlaggetjes opgehangen. Dit ter verhoging van de feestvreugde, maar die vreugde was van korte duur. Na één regenbui lagen alle vlaggetjes op de grond. ,,Ik ging even kijken hoe de vlaggetjes erbij hingen. Nou, ze hingen niet meer. Alles kon de papierbak in.''

De BMV-voorzitter vroeg zich - terecht - hardop af waarom in vredesnaam papieren vlaggetjes waren uitgedeeld. ,,Joosten mag het weten'', sprak hij mismoedig. Je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te weten dat papier niet tegen regen kan, dus was dit inderdaad een ongelukkige materiaalkeuze. Ongetwijfeld ingegeven vanuit milieu-overwegingen, maar niet echt een duurzame oplossing.

Te midden van alle feestvreugde rondom de komst van de koning naar Amersfoort worden in de inmiddels slepende zand-affaire de stellingen door alle partijen betrokken. Nu de volksgezondheid niet meer in het geding is, blijven er twee vragen over: wie is waarvoor verantwoordelijk en wie gaat opdraaien voor de kosten?

Het aantal rechtszaken kan in rap tempo oplopen. Afvalverwerker Vink start in ieder geval een juridische procedure tegen onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV, terwijl de gemeente Veenendaal op haar beurt een bodemprocedure is gestart tegen Vink. Een bodemprocedure is in dit geval wel een toepasselijke naam. Ik dacht dat alle woordgrappen over deze affaire inmiddels waren gemaakt, maar deze kregen we er gratis bij. Als de advocaten elkaar straks in de rechtbank ontmoeten, halen ze ongetwijfeld de bekende tactieken van stal. Geheel in lijn met het onderwerp gaan de raadslieden met modder gooien en proberen ze elkaar zand in de ogen te strooien. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Vink een een geheim wapen in stelling gaat brengen: Gert van den Vijver, beter bekend als de Zandtovenaar. Eindelijk iemand die ons kan uitleggen hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit.

Erik Roest