• Saskia Binda van Orthodontiepraktijk Binda in Barneveld.

    ...

De onzichtbare beugel, niet alleen voor volwassenen

BARNEVELD De klassieke slotjesbeugel kent iedereen, maar heb je wel eens van de onzichtbare beugel gehoord? De Barneveldse orthodontist Saskia Binda is enthousiast over de resultaten die met deze beugels worden behaald. De beugel is ook geschikt voor jongeren.

De onzichtbare beugel, Invisalign, is een nauwsluitend hoesje over de tanden heen en werkt doordat het druk uitoefent op het gebit. Doordat je elke week een ander hoesje draagt, verandert de stand van je tanden. De ervaring van Binda is dat een orthodontische behandeling met Invisalign minstens een half jaar korter duurt. En dat compenseert weer iets van de relatief hogere aanschafprijs van dit systeem.

BEUGEL ZIT PRETTIG Stijn, nu bijna 13 jaar oud, is bij ons de eerste jongere die samen met zijn ouders heeft gekozen voor Invisalign. Stijn was na de geboorte een couveusekindje en mogelijk heeft hij daar een sterke kokhalsreflex aan overgehouden. Hij verdraagt geen dingen in de mond en het plaatsen van een gewone slotjesbeugel zou voor hem een ramp zijn.

Stijn vertelt dat hij ook erg blij was dat hij niet hoefde te "happen" om de beugel te laten maken. De mondscan wordt opgestuurd naar Invisalign en daarna maakt Binda het ontwerp voor beugel. Vervolgens wordt het ontwerp van Binda door Invisalign gedigitaliseerd en omgezet naar de hoesjes. Stijn moet eerst 14 hoesjes dragen, daarna wordt weer een scan gemaakt en komen er nog 14 hoesjes. De verwachting is dat de tanden van Stijn dan helemaal netjes staan. De behandeling zal naar verwachting ongeveer 8 maanden in beslag nemen. Goed om te weten: het materiaal van de geprinte gebitsmodellen wordt door Invisalign gerecycled. Stijn is tevreden over zijn onzichtbare beugel: ,,Je voelt er bijna niks van. Het zit erg prettig. Daarnaast vind ik het fijn dat ik de beugel niet zo lang hoef te dragen."

COMFORTABEL Naast de onzichtbaarheid, is de gladheid van het materiaal een voordeel. Zo zitten er geen scherpe randjes aan de beugel. Ook kun je de beugel uitnemen om je tanden goed te kunnen poetsen. De beugel zelf moet ook gepoetst worden.

VOLWASSENEN Toch zijn het vooral volwassenen die kiezen voor de Invisalign beugel. Binda vindt het een prachtig systeem, een ware revolutie in de orthodontie. Door Invisalign zijn de mogelijkheden van de orthodontist weer vergroot. De onzichtbare beugel is in aanschaf prijziger dan een gewone slotjesbeugel, maar dat wordt deels gecompenseerd doordat de behandeling beduidend korter is. Binda benadrukt dat het echt belangrijk is om voor een dergelijk systeem altijd naar een specialist in de orthodontie te gaan. Ook op internet zijn onzichtbare beugels te koop, maar zelf 'klussen' kan grote en negatieve gevolgen hebben.

AANMELDEN Voor een behandeling bij orthodontiepraktijk Binda is geen verwijzing van de tandarts nodig. Er is geen wachtlijst waardoor je snel terecht kunt. Belangrijk uitgangspunt is dat een patiënt gemotiveerd is, want dan boek je de mooiste resultaten. De praktijk is vanaf 2018 gevestigd in het koetshuis bij Kasteel de Schaffelaar.

Aangeboden door Orthodontiepraktijk Binda in Barneveld