• Evert Brouwer van Van Ginkel Keukens in Barneveld

    Nanette de Jong Fotografie

De Specialist: Hoe de keuken de woning veroverde

BARNEVELD Leg twee bouwtekeningen van de jaren negentig en nu naast elkaar en het valt meteen op: keukens zijn veel groter geworden. En het einde van die groei is nog niet in zicht, vertelt keukenspecialist Evert Brouwer van Van Ginkel Keukens in Barneveld.

VAN KOKEN NAAR LEVEN In de achttien jaar dat ik bij Van Ginkel Keukens werk, heb ik de keukens letterlijk zien groeien. In mijn beginjaren was een keuken vaak nog de relatief kleine plek waar je het eten bereidde. Een muur sloot de keuken af van de woonkamer.
Inmiddels is de keuken uitgegroeid tot het hart van de woning; de centrale ontmoetingsplaats waar je gezellig ontbijt, koffie drinkt met de buurvrouw, na schooltijd bijkletst met de kinderen en 's avonds met z'n allen geniet van de maaltijd. En koken doe je niet meer eenzaam in een afgesloten hoek van het huis. Jouw kookkunsten krijgen een prachtig podium: een kookeiland in een sfeervolle, open ruimte.
De opwaardering van de keuken ging gepaard met een flinke toename van het aantal vierkante meters. Bij veel nieuwbouwwoningen behoort tegenwoordig zestig procent van de ruimte op de benedenverdieping tot de keuken. Wat overblijft, vormt de compacte woonkamer, waar je ontspannen en sfeervol tv kunt kijken op een royale hoekbank.

MEER RUIMTE NODIG VOOR LUXE Een oven, kookplaat, afzuigkap, vaatwasser en koelkast zijn al jarenlang de basisapparatuur in de keuken, maar steeds vaker komen daar een combi-stoomoven en Quooker bij. En de echte Bourgondiërs voegen daar ook nog een wijnklimaatkast aan toe. Waar laat je al die apparatuur? Een riante leefkeuken biedt alle ruimte.

LAAGBOUW IN DE KEUKEN De moderne keuken is ruimtelijk, licht en sfeervol. Bovenkasten passen niet meer in het plaatje van nu. Die zijn vervangen door extra 'laagbouw'. Extra lades en kasten bieden alle opbergruimte die je nodig hebt.

AAN DE KEUKENTAFEL De eettafel is tegenwoordig meer dan volwaardig onderdeel van de keuken, hij doet zin naam eer aan. Als los element een echte eyecatcher, maar ook steeds vaker als verlengstuk van het kookeiland. Het is zelfs mogelijk om tafel en keukenblad te laten samensmelten...

OUT OF THE BOXIn een nieuwbouwhuis is zo'n mooie, royale leefkeuken natuurlijk makkelijker te realiseren dan in een bestaande woning. Maar ook in een ouder huis is van alles mogelijk. Je moet dan wel out of the box kunnen denken. Leg het plan dat de architect jaren geleden heeft bedacht naast je neer en geef je creativiteit alle ruimte. Plaats bijvoorbeeld een tafel in de hoek waar ooit de keuken stond en kies in het hart van de woning voor een stijlvol kookeiland. Wij denken natuurlijk graag met je mee over de beste oplossingen en het mooiste plaatje. Eén ding kunnen we nu al verklappen: je krijgt een compleet ander huis.

Aangeboden door Van Ginkel Keukens