• Orgel Oude Kerk

    Bert Roos

Klankdemonstratie gerestaureerd orgel Oude Kerk

09-02-2018, 20:00 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 17 februari 2018, 19:30 tot 21:30

Locatie:

Torenplein 1 , Barneveld
Oude Kerk Barneveld
Barneveld

Op zaterdagavond 17 februari 2018 is in de Oude Kerk het klankresultaat te beluisteren van de restauratie van het pedaal van het orgel. De twee Barneveldse organisten, Roelof van Middendorp en Ton Burgering zullen in begeleiding van samenzang en het spelen van orgelliteratuur de nieuwe orgelklank laten horen. Daarnaast geeft orgelmaker Hans Reil een toelichting bij de uitgevoerde werkzaamheden en een klankdemonstratie. Als onderdeel van de officiële ingebruikname van het orgel zal wethouder Didi Dorrestijn een toespraak houden. Na afloop van het concert staat er voor alle aanwezigen gratis iets te drinken klaar en is er gelegenheid om na te praten. De avond begint om 19.30 uur en de toegang is gratis.

Bij de samenstelling van het programma hebben de organisten zich laten leiden door de (pedaal)klank die zij graag willen laten horen. De te zingen psalmen en gezangen worden ingeleid door koraalvoorspelen van Herman van Vliet en een feestvoorspel van John Propitius. Daarnaast klinkt o.a. Basso Ostinato van Georg Friedrich Händel in een bewerking van Marcel Dupré, "Wer nur den lieben Gott lässt walten" van Otto Dienel en Nun danket alle Gott van Sigfrid Karg-Elert.

De organisatie van het concert is in handen van de Stichting Vrienden van het Orgel van de Oude Kerk van Barneveld. Deze stichting is in 2012 opgericht met als doel fondsen te werven voor de vernieuwing van het pedaal.