'Nieuwe' oude muziek in de Oude Kerk

19-02-2018, 23:40 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 24 februari 2018, 13:30 tot 16:30

Locatie:

, Barneveld
Oude Kerk
Barneveld

Zaterdagmiddag 24 februari, vanaf 13.30 uur, zal de Oude Kerk in Barneveld open zijn voor publiek. De kerk is te bezichtigen maar er kan ook worden geluisterd naar muziek, uitgevoerd door het kortgeleden opgerichte ensemble Kleinkoor Beatus. Dit uit twaalf personen bestaande kamerkoor heeft als doel het zingen van psalmen uit de klassieke oude muziekperiode (15e, 16e en 17e eeuw) en hoopt hiermee een gat op te vullen dat ontstaan is door het wegvallen van andere koren en organisaties in de regio die zich tot voor kort bezig hielden met het (laten) uitvoeren van zgn. 'oude muziek' in Barneveld en omgeving. Op het programma staan psalmcomposities voor de 40-dagentijd of lijdenstijd van o.a. Lassus, Goudimel en Schütz.

Kleinkoor Beatus bestaat uit gevorderde koorzangers, uit de regio Amersfoort-Apeldoorn, die belangstelling hebben voor klassieke oude muziek en die in staat zijn hun partij zelf in te studeren en te zingen. Het koor zal voornamelijk zelfstandig aan de stukken werken, maar daarbij wel geregeld door een zangcoach of dirigent worden bijgestaan. Deze zaterdag is dat Wouter Verhage die, na het afsluiten van zijn studie koordirectie in Den Haag in 2011 een stevige reputatie heeft opgebouwd als koordirigent. Hij leidt momenteel het Haags Matrozenkoor, het Leids Cantate Consort, het Utrechts Monteverdi Kamerkoor en het Amersfoortse St. Joris Kamerkoor. Daarnaast is hij op projectbasis werkzaam bij de Kathedrale Koorschool in Utrecht.

Van de uitgevoerde psalmen zullen ook de berijmde versies worden gezongen door alle aanwezigen, daarbij begeleid door Peter Jan de Fijter. Daarnaast zal deze Barneveldse organist, verbonden aan de Goede Herderkerk en werkzaam als cantor-organist in de Bussumse Verlosserkerk, muziek van Sweelinck ten gehore brengen.

Vanaf 13.30 tot 15.30 uur zal Kleinkoor Beatus repeteren in een open kerk en om 15.30 uur zal de middag worden afgesloten met een concert. Op het programma staan dan de ingestudeerde koorwerken, orgelmuziek en samenzang. De toegang is gratis.