• Impressie station Barneveld

    Anton Fraanje en Pieter Stam

Barneveld verdient haar station

26-05-2018, 22:47 | Lezersnieuws |

Barneveld verdient haar station

Als initiatiefnemers voor het onderzoek naar herbouw van station Barneveld zijn wij verheugd met de plannen van het nieuwe college van Barneveld.

In 2008 deden wij, in het kader van ons afstuderen, uitputtend historisch en bouwkundig onderzoek naar herbouw van het in 1978 gesloopte stationsgebouw. Conclusie was dat herbouw mogelijk was. Ook in de politiek en maatschappij bleek er draagvlak.

In 2010 werd door onder andere Jan Aalders een stichting opgericht en kwam een ontwikkelaar in beeld. Voor hen ontwierpen wij daarna een grote fietsenkelder onder het station. Verschillende onderzoeken hebben reeds plaatsgevonden en hoeven daarom ook niet allemaal opnieuw uitgevoerd te worden.

Uiteindelijk gooide vooral de crisis roet in het eten waardoor het plan (nog) niet doorging.

Een integrale aanpak is nodig waarbij het herbouwde stationsgebouw in een fraaie en doelmatige omgeving tot zijn recht komt en beeldbepalend wordt. Met aantrekkelijke horeca en/of dienstverlenende functies erin. De fietsen worden dan netjes onder dit stationsgebouw geparkeerd.

De door ons ver uitgewerkte bouwtekeningen inclusief fietsenkelder staan nog in onze computer te wachten tot ze gebruikt kunnen worden voor uitvoering. Barneveld verdient haar station.

Anton Fraanje en Pieter Stam