• Bezoek aan De Glind

    De Glind

Chinese Kamer van Koophandel geïnspireerd door Jeugddorp De Glind

20-09-2018, 16:44 | Lezersnieuws | wilma

Een delegatie van 15 Chinese ambtenaren van de Kamer van Koophandel in Beijing was op bezoek in De Glind. Zij wilden graag meer weten over de initiatieven in Nederland op het gebied van deeleconomie. Zij bezochten het ruilpunt van KrijgdeKleertjes en raakten ook onder de indruk van de gezinshuizen en de duurzame aanpak van het dorp.

De Chinezen reisden per bus naar De Glind. In De Glind werden zij bij bistro ONS ontvangen door de Rudolphstichting waarna ze werden rondgeleid met de huifkar. Allereerst gingen zij naar de boerderij van de familie van Donkelaar om te zien hoe het ruilpunt vormgegeven is. Opmerkelijk vonden ze dat het initiatief vanuit betrokken dorpsgenoten is ontstaan en niet vanuit de overheid. Dit is wat ze in China ook meer willen zien: de burgers actief betrekken bij de deeleconomie. De Chinezen toonden veel interesse.

Duurzaam dorp

De Glind zet zich de laatste jaren steeds meer in voor duurzaamheid. Het dorp werkt aan onder andere het opwekken van energie, versterking van het groene karakter en aan verbetering van de waterhuishouding. Dorpsbewoners werken mee aan een duurzaam dorp door initiatieven als KrijgdeKleertjes. De Chinese delegatie gingen na het bezoek aan het ruilpunt langs het zwembad met de speciaal aangelegde SunDiscs en bezochten de Glinstertuin: de duurzame belevingstuin van het dorp.

Het was een interessante uitwisseling. De Chinezen genoten van het mooie weer, de Nederlandse luchten en het mooie Glindse platteland. De omgeving, de dieren en typisch Nederlandse details als klompen werden vastgelegd op de foto.

KrijgdeKleertjes

KrijgdeKleertjes is een non-profit organisatie die ouders met elkaar in contact wil brengen om samen kinderkleding te ruilen. Er zijn al ruim 30 lokale ruilpunten in Nederland en ook via de website wordt er door de 5500 leden geruild. Dit levert niet alleen een enorme milieubesparing op, maar ook mooie onderlinge contacten.