• Jan Hage

    Jan Hage
  • Jan Hage

    Jan Hage

Orgelconcert Jan Hage

10-08-2018, 08:39 | Lezersnieuws | Heinita

Op donderdag 16 augustus vindt het vierde en laatste concert van de orgelzomerserie van de Oude Kerk plaats. Het orgel wordt bespeeld door Jan Hage. Het concert begint om 20.00 uur en de kerk gaat open om 19.30 uur. De toegangsprijs is zeven euro en kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Na afloop van het concert is er gratis iets te drinken voor alle aanwezigen en is er gelegenheid om na te praten.

Jan Hage geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio-, tv- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Als solist trad hij op met o.a. de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles. Hij werd in 1995 benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag.
Op 1 juni 2011 werd Jan benoemd als organist van de Domkerk te Utrecht.

Jan Hage speelt werken van Bach, van Mendelssohn en van de zoon van Bach. Hij sluit af met een improvisatie. In Bachs Concerto in a klinkt de frisse Italiaanse barok in een transcriptie van een vioolconcert van Vivaldi. Bach weet het orgel hier om te toveren tot een heus orkest. De orgelsonates van Mendelssohn vormen een hoogtepunt in de orgelliteratuur. De derde sonate die Hage speelt, opent stralend. Genoeg spektakel in het eerste deel waarin de prachtige melodie van Aus tiefer Not (Psalm 130) telkens terugkeert. Het tweede en laatste deel van het stuk zou een Lied ohne Worte genoemd kunnen worden: rustig en verstillend.  

Het volledige concertprogramma is te lezen op de website www.intermezzobarneveld.nl.