• Arkadi Natanov voor het werk 'Fiets'

    Museum Nairac

Tentoonstelling 'Arkadi Natanov. Tekeningen' in Museum Nairac

23-08-2016, 18:30 | Lezersnieuws | Museum Nairac

De in Barneveld wonende kunstenaar Arkadi Natanov (1954) is al lang geen onbekende meer in de Nederlandse kunstwereld. De tentoonstelling 'Arkadi Natanov. Tekeningen' laat het publiek kennis maken met de figuratieve tekeningen van Natanov.

In het werk van Natanov vallen direct de grote handen en voeten op. Zijn menselijke figuren zijn vaak kort en compact van bouw. Gezichten, handen en voeten zijn in verhouding groot , wat typerend is voor het werk van Natanov.

Arkadi Natanov is geboren in Buchara, een oude stad in de Centraal-Aziatische republiek Oezbekistan. Als zevenjarige jongen werd Natanov door zijn moeder naar muziekles gestuurd. Al snel verruilde Natanov de strijkstok voor papier en potlood. Zijn liefde voor kunst bracht hem op negentienjarige leeftijd naar de kunstacademie in Siberië. Daar voelde hij zich net als zijn medestudenten zeer beperkt in zijn vrijheid en afgesloten van wat er zich op het gebied van kunst afspeelde in Europa.

Toen de Sovjet-Unie uiteen viel trok Arkadi, zoals duizenden Joden, naar het Westen. Nadat hij een korte periode in Israël doorbracht vestigde hij zich in 1991 in Barneveld, waar hij de rust vond die hij nodig heeft om te tekenen en schilderen. Natanov tekent wat hem na aan het hart ligt. In veel van zijn tekeningen vormen Joodse mensen die in armoede leven het onderwerp. De grote voeten en handen, kenmerkend voor de tekeningen van Natanov, staan symbool voor deze armoede. Natanov tekent de mensfiguren terwijl ze allerlei werkzaamheden verrichten waarmee wat geld verdiend wordt om het hoofd boven water te kunnen houden. De emoties in de gezichten verraden de moeizame strijd om het bestaan.

De grootste tekening in de tentoonstelling komt voort uit de overtuiging van Natanov dat de mens niet te ver van de essentie van het geloof verwijderd moet raken. De dictators die hij in de tekening portretteert zijn het verkeerde pad opgegaan, hebben het geloof achter zich gelaten of doen juist de meest verschrikkelijke dingen in naam van het geloof.

Kunst is voor Natanov niet alleen een mooi stilleven, of perfecte portretten. Hij wil graag onderzoeken wie wij zijn en wat wij op aarde doen. Deze tentoonstelling van tekeningen toont zijn karakteristieke mensfiguren die met hun grote voeten, letterlijk en figuurlijk, stevig op aarde staan.

De tentoonstelling is te zien van 25 augustus t/m 22 oktober 2016 in Museum Nairac.