Brieven: Behoorlijk bestuur

16-02-2020, 17:14 | Lezersnieuws | Ton Huisman

Als je een beetje sportief bent en de fiets pakt voor een rondje Zwartebroek - Terschuur, zie je vanaf de vele prachtige fietspaden, die de dorpen rijk zijn, de skyline van beide dorpen. Rustieke, landelijke en groene dorpen met als hoogtepunt een kerktoren.

Kenners hebben me verteld dat de hoogte van de toren van de Hervormde Kerk van Zwartebroek circa 30 meter bedraagt. Je moet er toch niet aan denken dat een paar honderd meter verder een aantal windturbines komt met een hoogte van 180 meter? Dat is bijna zes keer de torenhoogte.

Geacht college en gemeenteraad, dat wil je toch niet op je lijstje van verdiensten laten prijken? Voorkom wat deze week met de mariniers en Zeeland is gebeurd: onbehoorlijk bestuur. Dat wordt je de rest van je leven nagedragen. Weinigen zullen principieel tegen windenergie zijn, maar de hamvraag is waar ze gaan draaien. Je kunt je toch ook niet voorstellen dat er een 180 meter hoge windturbine op het Raadhuisplein geplaatst gaat worden?

Er zijn maar weinig locaties in de gemeente Barneveld die - ondanks de milieueffectrapportage - de toets der kritiek kunnen doorstaan. Zeumeren is al uit de structuurvisie, met dezelfde protesten en dezelfde argumenten en weerstand kan er niet anders beslist worden dat Blankenhoef en Kallenbroek eveneens de structuurnota gaan verlaten. Dus blijven Harselaar en, zoals ik eerder suggereerde, het nieuwe knooppunt Hoevelaken over. Op die locaties focussen, en daar aan je energieverplichting voldoen, dat getuigt van visie en…….behoorlijk bestuur.

Ton Huisman, Zwartebroek