En hoe nu verder?

08-03-2020, 16:15 | Lezersnieuws | Ton Huisman

En hoe nu verder?

En nu, geacht college en gemeenteraad, wat gaan we nu doen?

Na die overvolle Belleman meeting, en na die lange rij insprekers tijdens de tumultueuze commissievergadering met dat ludieke boerenprotest van afgelopen woensdag.

 

De bal ligt nu bij u! Er kan niet worden volstaan met het doorsturen van de burgerinbreng naar de Mer commissie, na woensdag is er een andere werkelijkheid. Natuurlijk kunnen er prachtige zijwegen worden bedacht en winddialoog wijzigen in ‘energiedialoog’, maar dat is slechts window-dressing. Het komt er nu op aan.

 

Mestvergisters, kerncentrales, warmtecentrales en bedenk het maar, het is geen reële optie.

U zult binnen de RES echt een bod in den Haag uit moeten brengen op basis van zon en windenergie. En skip in dat verband ook grotendeels de zonbijdrage maar, want er moet 12-24 MW geleverd worden volgens uw ambtenaar, en dat is bij lange na niet haalbaar met zonnepanelen. De bestaande en nog aan te leggen panelen dragen daar maar fractioneel aan bij.

 

Dus komen we ook zonder ‘energiedialoog ‘uit op windturbines. En waar gaan we die plaatsen? Dat is de kernvraag. U proeft aan alles dat er absoluut geen draagvlak is om windturbines te plaatsen in Blankenhoef en Kallenbroek. En dat draagvlak is echt nodig. Bottum up is polderen, dat willen we toch? Top down is veenkoloniën, dat willen we toch nooit meer? Als er niet geleverd wordt kan de provincie “aanwijzen”, je moet er niet aan denken!

 

Op 1 juni moeten de enveloppen in den Haag liggen, dat betekent dat de plannen in grote lijnen nu al rond zouden moeten zijn, het betekent dat er nauwelijks tijd is voor verdere dialogen. Er moet nu geleverd worden onder enorme tijdsdruk.

 

Albert Einstein zei eens: “Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid”

Ik wens u, het college en gemeenteraad veel wijsheid maar vooral daadkracht.

 

Ton Huisman

Zwartebroek