• Let´s rethink

    https://pixabay.com/nl/users/geralt-9301/

Oordelen .... ze slurpen energie!

07-03-2020, 12:02 | Lezersnieuws | Fenny Bruins

Afgelopen dinsdag vond er weer een Adempauze bijeenkomst plaats in de Bibliotheek Barneveld. Adempauzes zijn bedoeld om je te leren bewuster je eigen leven te leiden in plaats van je te laten leven, met als gevolg vaak een stressvol of ´sudderend´ leven.

Dit keer was het thema ´Je hóéft niet te oordelen!´.

Fenny Bruins van Almitra die deze avonden verzorgt, laat zien dat we wat af oordelen. En we doen er allemaal aan mee. Sterker nog, we ontkomen er haast niet aan.

We oordelen over anderen, over situaties, over onszelf. En anderen hebben weer oordelen over ons. Wanneer oordelen ons werkelijk raken, realiseren we ons lang niet altijd wat de impact daarvan is op ons leven. Een oordeel over een situatie kan je helemaal vastzetten in je denken. Want je hoofd neemt namelijk aan dat het is zoals jij denkt. Oordelend naar anderen en anderen naar jou richt vaak schade aan in een relatie. Door een oordeel voelt de ander zich vaak in de verdediging gedwongen.
En wat te denken hoeveel mensen ingehouden leven omdat ze een negatief oordeel over zichzelf hebben?

Oordelen brengen onrust teweeg en een hoop intern gebabbel in ons hoofd. Maar helaas. Je kunt niet zelf bepalen hoe je spontane gedachten zijn. Maar je hebt wel grotendeels in de hand hoe je op je eigen oordelende gedachten wilt reageren. Laat je ze lopen of bijt je jezelf erin vast?
Door niet te oordelen schep je ruimte in je geest. Dat vraagt om reflectie en bewustwording.
Wanneer je dat doet, verminderen de gevoelens van stress en negativiteit. Zeer herkenbaar voor de aanwezigen.

Door reflectieve vragen te stellen aan de aanwezigen en een korte meditatie laat Fenny mensen ervaren hoe zij anders met oordelen om kunnen gaan. Maar vooral ook de vraag: wat kan dit in je eigen leven betekenen?

Met een 10 minuten Adempauze-schema, boekensuggesties en een schriftelijke uitleg mee kunnen de aanwezigen zelf verder aan de slag met dit thema.                        

In samenwerking met de Bibliotheek Barneveld organiseert Fenny Bruins van Almitra deze Adempauzes. Zij wil graag zoveel mogelijk mensen bereiken om bewuster te leren leven met minder stress en meer rust en dat concreet vorm te geven in je leven. Deelname is gratis en vrij toegankelijk.

Adempauzes vinden elke 1e dinsdagavond van de maand plaats in de Bibliotheek Barneveld. (18.30 - 20.00 uur)
Elke Adempauze heeft een ander thema. Meer info is te vinden op www.almitra.nl en www.bibliotheekbarneveld.nl