Dossiers

Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

Er komen spannende maanden aan voor de politieke partijen in onze gemeente. Woensdag 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en dat betekent dat er lijsttrekkers gekozen worden, kieslijsten opgesteld worden en uiteraard campagne gevoerd wordt.

Fipronil in eieren

Pluimveebedrijven in heel Nederland worden getroffen door het fipronil-schandaal. Het Barneveldse bedrijf Chickfriend gebruikte deze verboden stof bij het bestrijden van bloedluis. De schade voor de sector is enorm.

De vakantie van

Wat is de ideale vakantie? De Barneveldse Krant peilt de meningen in zomerrubriek De vakantie van..

Vertrouwenscrisis JFC

Het personeel van het Johannes Fontanus College in Barneveld is ontevreden over onder meer de interne communicatie en het functioneren van de directie van de school. Dat blijkt uit een in juni gehouden tevredenheidsonderzoek.

Romy

Op vrijdagmiddag 2 juni werd het levenloze lichaam van de 14-jarige Romy uit Hoevelaken gevonden. Het meisje zat op de Donnerschool in De Glind. Daags na haar dood werd een 14-jarige jongen uit Lunteren aangehouden. De Donnerschool en De Glind rouwden om de dood van de geliefde klasgenote.

Valleilijn

In 2006 nam vervoerder Connexxion het treinverkeer tussen Amersfoort, Barneveld en Ede over van NS en doopte de lijnverbinding om tot 'Valleilijn'. Na wat opstartproblemen lukte het Connexxion om het vervoer op een hoger plan te tillen.

Veller

In april 2009 gingen de eerste palen de grond in voor de Barneveldse nieuwbouwwijk Veller. Aan de zuidkant van het dorp verrijst een wijk met in totaal zo'n 1200 woningen. Inmiddels is de aanleg in een laatste stadium en lijkt het erop dat Veller in 2019 volgebouwd is.

Fijnstof en pluimveehouderijen

Verschillende rapporten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wezen in 2016 op hoge hoeveelheden fijnstof in de lucht in Barneveld en omgeving. Daarbij werd de link gelegd met de aanwezigheid van grootschalige pluimveehouderijen.

Windmolens bij Zeumeren

Drie Barneveldse initiatiefnemers en Eneco Wind hebben het plan opgevat om drie windmolens te plaatsen bij Zeumeren, net langs snelweg A1. De molens kunnen een maximale ashoogte van 166 meter hebben. 

Holzenbosch

Aan de zuidkant van Voorthuizen verrijst de komende jaren de nieuwe woonwijk Holzenbosch. In de eerste fase, globaal tot 2020, worden in totaal 325 nieuwe woningen gebouwd. Verkoop en bouwstart van de eerste huizen vindt dit jaar plaats.

Wikselaarse Eng

Aan de Wikselaarseweg in Voorthuizen heeft de gemeente Barneveld plannen voor de bouw van de nieuwe woonwijk Wikselaarse Eng. Deze wijk, waarvan de bouw op zijn vroegst eind 2017 start, bestaat voor een groot deel uit goedkope woningen.

Afvalbeleid

Dit jaar krijgen huishoudens in de gemeente Barneveld er een kliko bij, voor plastic, metaal en drankkartons. Daarmee komt het aantal kliko's per adres op vier stuks. Op den duur wordt de grijze container voor restafval nog slechts eens in de vier weken geleegd.

TK2017

Woensdag 15 maart ging Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hier leest u al het nieuws uit de regio Barneveld over de verkiezingen.

Knooppunt A1/A30

De filedruk op snelwegen A1 en A30 bij Barneveld neemt toe en zorgt inmiddels voor jaarlijks bijna tien miljoen euro schade. Reden voor de gemeente Barneveld, de regio en ondernemers om in Den Haag te pleiten voor aanpak van het knooppunt.

Harselaartunnel

Na jarenlange voorbereiding start begin 2017 de bouw van de nieuwe Harselaartunnel, die het verkeer over de Stationsweg en de Baron van Nagellstraat op bedrijventerrein Harselaar in Barneveld veilig onder het treinspoor moet leiden.