• ...

BDUmedia stopt met kranten 'Alkmaar'

BARNEVELD BDUmedia stopt wegens tegenvallende resultaten per direct met haar activiteiten in een groot deel van Noord-Holland (boven het Noordzeekanaal). Vrijdag is bij de rechtbank faillissement aangevraagd voor de BV in Alkmaar. ,,Deze stap heeft geen gevolgen voor de redactie van de Barneveldse Krant'', benadrukt directeur-uitgever Heiko Imelman.

Volgens de directie van de Koninklijke BDU is de ,,ingrijpende stap onvermijdelijk om de continuïteit van andere bedrijfsonderdelen te waarborgen.'' Onder de BV in Alkmaar vallen vijftien lokale titels, zoals Wieringer Courant.nl, Alkmaars Weekblad.nl en Nieuwsblad Castricum.nl. De 34 medewerkers zijn maandagochtend geïnformeerd. De werkzaamheden zijn per direct gestaakt.

BARNEVELDSE KRANT Het faillissement treft de redactie van de Barneveldse Krant niet, maar heeft wel gevolgen voor andere bedrijfsonderdelen van Koninklijke BDU. Directeur-uitgever Heiko Imelman: ,,Door het wegvallen van werkzaamheden voor de BV Alkmaar ontkomen we niet aan een reorganisatie, waarbij arbeidsplaatsen verloren gaan. De medewerkers zijn hierover geïnformeerd. Het is nog niet bekend welke medewerkers hun baan verliezen.”

DRUKKERIJ Imelman bevestigt dat onder anderen drukkers van BDUprint worden getroffen. ,,Door het wegvallen van de vijftien titels uit Alkmaar verliezen we meerdere drukopdrachten en dat heeft consequenties.''

De redacties van weekbladen als Ede Stad en Scherpenzeelse Krant - titels die net als de Barneveldse Krant al jaren zwarte cijfers schrijven - blijven buiten schot. Imelman kondigt wel een koerswijziging aan: ,,We gaan nóg meer inzetten op kwaliteit en online journalistiek. Redacteuren zullen zelf meer gaan schrijven dan nu het geval is.´´ 

TELEGRAAF MEDIA GROEP De vijftien lokale titels van BDUlokalemedia Noord Holland zijn sinds 2017 in handen van BDUmedia. De Barneveldse uitgever nam in dat jaar de uitgaverechten over van Telegraaf-dochter Holland Media Combinatie (HMC). BDUmedia zag destijds mogelijkheden om de titels rendabel te maken, maar slaagde niet in die opzet.

De rechtbank buigt zich deze week over de faillissementsaanvraag voor BDUlokalemedia Noord Holland B.V.