• Sabine Thissen: ,,Ik vind het belangrijk om fysiek en mentaal goed in je vel te zitten.''

    Freek Wolff

Sabine Thissen uit Barneveld gooit het roer om

BARNEVELD De bekende winkelketen Intratuin was jarenlang de groene wereld waarin Sabine Thissen (36) zich prettig voelde. Toch nam ze het besluit om het roer om te gooien. Sinds 1 januari is de Barneveldse voedsel- en vitaalcoach.

Freek Wolff

De rasechte Barneveldse bezocht basisschool De Lijster en het Johannes Fontanus College. Daarna begon ze met de opleiding 'visual marketing in fashion' in Amsterdam. ,,Dat is een retailopleiding op een modeacademie en marketing trok me aan. Achteraf viel het een beetje tegen, omdat het toch wel erg op mode gericht was. Daarom ben ik geswitcht naar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, omdat het me fascineerde waarom een mens doet wat hij doet. Maar die studie heb ik ook niet afgemaakt, want dat vond ik te moeilijk."

Sabine koos voor een tussenjaar om zich te oriënteren, waarbij ze ging werken bij Intratuin. ,,Ik solliciteerde bij de Barneveldse winkel, waarna mijn cv meteen werd doorgestuurd naar het hoofdkantoor." Daar kreeg ze een commerciële administratieve functie, wat ze enorm leuk vond. Ze bleef er vijf jaar werken bij verschillende productgroepen. ,,Eerst was ik commerciaal medewerkers in diverse categorieën, zoals wonen, woonaccessoires en kerst. Daarna werd ik categorie-manager."

Toch vertrok Sabine weer en kon ze aan de slag bij Kaemingk in Aalten, een groothandel in woonaccessoires. ,,Ze kopen de producten wereldwijd, zodat je te maken hebt met inkoop en productontwerpen en reis je ook naar die landen. Superleuk natuurlijk. Ik ging vooral op zoek naar nieuwe producten. Daar heb ik onwijs veel geleerd, maar uiteindelijk miste ik het complexe aan de voorkant van een retailorganisatie. Daarom ging ik na drie jaar terug naar Intratuin, waar ik nog eens vijf jaar heb gewerkt als categoriemanager."

LEKKER KOKEN Vanuit haar hobby was Sabine intussen al de opleiding gaan doen voor gewichtsconsulent. Want de Barneveldse was zelf vooral bezig met gezondheid, goed eten en sport. ,,Ik vind het belangrijk om fysiek en mentaal goed in je vel te zitten. Bovendien houd ik van sporten en lekker koken."

Qua sport richt Sabine zich op hardlopen en crossfit. ,,Dat tweede is een zeer intensieve training. Het is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Zo train je al je spiergroepen, zowel op conditie als op kracht."

Eerst begon Sabine op voedingsgebied met het helpen van vrienden in de avonduren en maakte ze een website. Dat ging steeds beter, zodat ze de bakens verzette en twee werkdagen hieraan ging besteden, naast de drie dagen bij Intratuin. ,,Na anderhalf jaar kon ik er voor beide functies niet uithalen wat erin zat. Ik had vooral het gevoel dat ik veel meer kon als foodcoach en gewichtsconsulent. Maar het was een lastige keuze."

VET VERLIEZEN Nu is de knoop doorgehakt en is Sabine Thissen zzp'er als gewichtsconsulent. Dit doet ze vanuit haar eigen bedrijf Dailylicious Foodcoach. ,,Daarmee help ik particulieren met een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl, zodat ik ook aandacht besteed aan bewegen, gewicht en zaken als stress."

Sabine coacht mensen die af willen vallen, maar ook sporters met een specifiek doel. ,,Wat kun je dan het beste doen met je trainingen? Als je vet wilt verliezen of meer spiermassa op wilt bouwen, bijvoorbeeld. Of mensen die een gezonder voedingspatroon willen, omdat ze te weinig energie hebben."

ALLES ETEN Ze gelooft niet in diëten. ,,We werken met de richtlijnen van het voedingscentrum. We sluiten niets uit en in principe mag je alles eten. Maar als je af wilt vallen, is het niet handig om sommige producten vaak en veel te eten. Dat geldt voor koolhydraten, die zitten bijvoorbeeld in aardappelen, rijst, brood en pasta. Maar dat wil dus niet zeggen dat je die niet mag eten. We kijken naar basisvoeding en dingen die je af en toe eet, zodat die echt een traktatie zijn. De clou is dat je net zoveel verbrandt als je eet wanneer je op gewicht wilt blijven. Wat het meest helpt, is dat je producten eet die veel voedingswaarde hebben en die je een verzadigd gevoel geven. Het is leuk als je merkt dat je mensen kunt helpen bij gedragsverandering. Dat moet niet te snel gaan, anders is de kans groot dat je terugvalt in je oude gedrag.''

KENNIS De Barneveldse heeft inmiddels ook het diploma voor vitaliteitscoach behaald. ,,Ik heb daarvoor samen met drie collega's uit de regio een tweede bedrijf opgezet onder de naam De Vitaalcoaches. Ik ben daarin de food- en vitaalcoach, terwijl de anderen zich richten op stressreductie, burnoutpreventie, talentontwikkeling, loopbaancoaching, ontspanning en beweging. We richten ons op kleine en middelgrote bedrijven, waar we het personeel willen helpen om vitaal te blijven.''

Sabine is blij met haar switch. ,,Het is fijn om niet meer zo commercieel bezig te zijn. Nu vind ik het mooi dat ik met mijn kennis mensen in persoonlijk contact kan helpen. Dat geeft veel voldoening."

Heb je ook het roer omgegooid en wil je jouw/uw verhaal vertellen, mail dan naar barneveldsekrant@bdu.nl.