• Erik van't Land

'Met open oren muziek maken'

BARNEVELD Ruim zeven jaar was de Barneveldse Johan Spruijt (30) aanbiddingsleider bij Doorbrekers. ,,In het afgelopen jaar kwam vanuit de rust mijn tweede album Spreek Tot Mij tot stand." Hij maakt sferische muziek, met een nadruk op creatieve en vernieuwende teksten.

Haije Bergstra

Zijn kerkelijke wortels liggen bij Doorbrekers in Barneveld. ,,Ik heb er in het aanbiddingsteam meegedraaid. We zingen liederen van onder andere Hillsong, Bethel, maar ook eigen nummers." Veel liederen in het Engels, maar zegt hij: ,,Op dit moment brengt  Doorbrekers ook veel nummers in het Nederlands uit." Onlangs bracht hij zijn nieuwe album Spreek Tot Mij, met twaalf Nederlandstalige aanbiddingsnummers uit.

Johan's muzikale leven begint veel eerder. ,,Alweer wat jaren geleden kwamen we met een groep jongeren op donderdag bij elkaar om God te zoeken. Ik leidde die groep muzikaal. Zo heb ik mij ontwikkeld. Stapje voor stapje groeide ik toe naar het leiden van de aanbidding. Dat heb ik daarna ook in de kerk mogen doen."

 

NEDERLANDS ,,Gaandeweg merkte ik dat de Nederlandse muziek op mijn hart lag. In de Nederlandse taal kun je dingen mooi zeggen. Hoewel het Nederlandse soms snel een sinterklaasgedicht kan worden, als je een rijm maakt. Ik wil graag met vernieuwende woorden mooie teksten maken die soms poëtisch zijn, maar daarnaast ook echt het hart raken. De Nederlandse taal komt dan heel dichtbij. Er wordt veel in het Engels gezongen, ook in kerken. Maar als je in het Nederlands zingt, raakt dat het hart nog dieper, omdat het je moedertaal is. Ik geloof dat er kracht in zit als je vanuit hart je emotie erbij legt als je God aanbidt."

 

MUZIEK ,,Qua type muziek probeer ik te zoeken naar de moderne inslag. Er is een heel scala aan stijlen en soorten die je kunt kiezen binnen de christelijke muziek. Alles is goed, alleen heeft iedereen zijn eigen smaak. Ik probeer met mijn muziek aan te sluiten bij de hedendaagse cultuur, zodat de muziek niet alleen voor christenen leuk is, maar ook gebruikt kan worden vanuit evangelisatieoogpunt. Wanneer niet-christenen haar horen, wil ik niet dat ze direct denken: ´Wat is dat?´. Ze hoeven de teksten nog niet eens leuk te vinden, maar ze kunnen de klanken herkennen. De kerk is een tijd achtergebleven bij wat buiten de kerk aan muziek gemaakt werd. Coldplay, U2 en Michael Jackson hebben een stempel gedrukt op de hedendaagse muziek. De vaardigheden die zij toepassen, kun je binnen de kerk ook goed gebruiken. Inmiddels gaat de kerk internationaal net zo hard. Als je naar Hillsong, Bethel of Kari Jobe luistert, dan is het muziek van dezelfde kwaliteit. Zij zijn voor mij een inspiratiebron."

 

DRIJFVEER Zijn drijfveer voor het maken van muziek gaat diep. Johan: ,,Als je motivatie is om winst te maken, dan moet je hier niet aan beginnen. Dat hoeft voor mij ook niet, muziek is voor mij een passie, een soort roeping. Ik wil de kerk graag voorzien van nieuwe muziek en aanbiddingsliederen in het Nederlands. Daarnaast probeer ik met mijn album, en dat is een hoog doel, de christelijke Nederlandse muziek visie te geven, door iets te maken dat vooruitloopt op wat gemiddeld wordt gemaakt. In mijn muziek zitten veel computersounds en sferische geluiden. Ik probeer de muziek vol te maken met veel lagen. Het is een soort muzikale beleving als je ernaar luistert. Ik denk dat het een moderne benadering van muziek is, dat wordt in Nederland nog niet zoveel gemaakt."

 

FOCUS In oktober werd de tweede cd van Johan Spruijt gepresenteerd. ,,Zo'n jaar geleden had ik sterk het idee dat God mij vroeg om meer tijd met hem te zoeken in plaats van erg druk te zijn en allerlei dingen voor hem te doen. Om in de rust te zijn en te luisteren wat Hij wilde zeggen", zegt Johan Spruijt. ,,Uit de rust met God kwamen veel nummers naar boven. Daar verwijst de titel van het album ook naar. Het is een verlangen om God in mijn hele leven te laten spreken. Niet alleen om te corrigeren, maar ook om een nieuwe visie voor de toekomst te geven."

 

AANSPREKEN Het nummer 'God van mijn morgen' is een lied dat op een nieuwe manier  woorden wil geven aan wie God is. ,,Ik wil nieuwe manieren vinden om mezelf uit te drukken. De zin 'God van mijn morgen' hoor je niet vaak. Het lied gaat erover dat God buiten de tijd staat. God is de eeuwige God. Hij heeft het begin en het einde in zijn hand. Wat er morgen komt, weet hij al." Een ander lied dat een diepere laag heeft, is 'Spreek tot mij', het titelstuk, en aansluitend daaraan 'Sela'. ,,Dat lied verwijst naar de grote verandering van het afgelopen jaar. Rust zoeken. Naar God luisteren. 'Sela' is een bezinningsmoment, waarin ik het hart van het album vertel. Daar gaat het voor mij de diepte in. Muzikaal vind ik 'Eeuwig God' prachtig. Dat is niet alleen mijn verdienste, maar ook van de arrangeur die meegeholpen heeft. Dat nummer klopt gewoon. Daar wordt gelijk aan het begin de focus gelegd op Jezus."

 

De cd Spreek Tot Mij van Johan Spruijt is te bestellen via www.johanspruijt.nl. Via muziek- clouddiensten als Spotify en iTunes is de muziek ook te beluisteren.