• Mark Luigjes
  • Mark Luigjes
  • Mark Luigjes
  • Mark Luigjes

Voorthuizense World Servants terug uit Zambia

VOORTHUIZEN De World Servants groep Voorthuizen keerde dinsdag terug uit Zambia. Onderweg naar huis maakten de 22 jongeren - 13 meiden en 9 jongens - nog wel even een tussenstop in een safaripark.

Henk van IJken

Voor Mark Luigjes (31), hoofdleider van de World Servants groep Voorthuizen, was de reis extra bijzonder. Hij maakte voor de negende keer een reis van World Servants mee. Eerder ging hij al met de organisatie naar Zuid-Amerika (Ecuador, Guatemala en Bolivia), Jamaica en Afrika (Malawi en Ghana). Maar op deze reis naar Zambia was hij voor het eerst de hoofdleider van de groep. ,,In het begin ging ik vanwege het avontuur en om mensen te helpen, nu wil ik jonge mensen een ervaring geven. Ik gun het iedereen om zich onder te dompelen in een andere cultuur.´´

Dat deden ze in Zambia, waar de groep, samen met dorpsbewoners, aan de slag ging om klaslokalen te bouwen in het afgelegen dorp Matipa, ten noorden van de hoofdstad Lusaka. Na de landing op het vliegveld reden ze er in twaalf uur met de auto naartoe.

MERKWAARDIGE DROMEN In Matipa belandde de groep in primitieve omstandigheden. Er was allereerst een verschil in de kwaliteit van het eten. ,,Veel rijst, maïs, maïspap, maar ook - net als thuis - veel kip en ook rundvlees. Eenvoudig en eenzijdig eten´´, vertelt Luigjes. Enkele jongeren kregen buikgriep, moesten overgeven en hadden last van vermoeidheid. Voor hen was er een medisch leider, Alie Luigjes, een tante van Mark, die ook in de gaten hield dat ze genoeg water dronken. ,,Wat velen wel weer beviel, was dat er twee keer per dag een warme maaltijd klaar stond, die was bereid door het project waarvoor zij zich inzetten, het Bouwproject Matipa.´´

Het water kwam in Matipa overigens niet uit de kraan, maar uit een naburige bron. Voordat het drinkbaar was, moest dit water eerst door een speciaal filter dat in een grote kist van World Servants was meegebracht.

De jongeren, de meesten rond de 16/17 jaar en allemaal afkomstig uit Nederlandse Gereformeerde Kerk De Ontmoeting in Voorthuizen, overnachtten in twee klaslokalen: de heren bij elkaar en de dames bij elkaar. Door de malariatabletten droomden sommigen van hen nogal merkwaardig, maar er werd niet gehallucineerd, wat ook een bijwerking van deze pillen kan zijn. Ze lagen op dunne matjes in een slaapzak. Overdag was het er rond de 25 tot 30 graden, maar ´s nachts was het koud. De temperatuur daalde dan tot rond de 10 graden.

GAT IN DE GROND Om naar de wc te gaan, moesten ze kleding aandoen, om in het donker door de kou naar een gebouwtje verderop te lopen, waarin het toilet niet veel meer voorstelde dan een gat in de grond, met muren eromheen. ´s Avonds konden ze douchen, zoals men in het dorp gewend was, door een emmer bij de waterpomp te vullen, om dit niet al te schone water achter een rieten omheining over je heen te spoelen. ,,Zo ga je alle luxe voorzieningen bij thuiskomst extra waarderen´´, merkt Luigjes op.

Overdag leerden de jongeren van World Servants van een lokale aannemer op de Zambiaanse manier, onder zijn verantwoordelijkheid, een schoollokaal te bouwen. Ze werkten bij de bouw samen met vier bouwvakkers en kregen hulp van de dorpsbewoners. Iedereen werkte samen, ook dat was voor sommigen even wennen.

WIJNPROEFAVONDEN Veel Zambianen spreken redelijk Engels, de streektaal is Timboeka. ,,De man-vrouw verhoudingen zijn in het dorp traditioneler´´, stelt Luigjes vast. ,,De man is de baas, de vrouw houdt het gezin bij elkaar. Om die reden waren de dorpsbewoners vooral in het begin verbaasd dat de vrouwen in onze groep volop meededen op de bouwplaats.´´ De reis van de Voorthuizense groep duurde van donderdag 13 juli tot en met dinsdag 1 augustus,. De bouw van de school in het dorp is, en dat is uitzonderlijk bij World Servants, een volledig kerkelijk project van De Ontmoeting in Voorthuizen. De kosten voor de reis en voor het bouwmateriaal ter plekke bedragen omgerekend 2.500 euro per deelnemer. Dit geld wordt in het jaar voorafgaand aan de reis bij elkaar gebracht door sponsorlopen rond het kerkgebouw en de Wheemschool, de oudejaarsduik ´Dive2Change´ in Zeumeren, wijnproefavonden en andere acties. ,,Door vooraf geld in te zamelen, gaan de deelnemers extra bewust op reis´´, merkt Luigjes op. ,,Door de reizen helpen we de mensen daar en tegelijkertijd worden de jongeren die meedoen enorm geraakt door wat ze meemaken. Voor sommigen zal het bij een eenmalige ervaring blijven, anderen willen wellicht meer gaan doen in het ontwikkelingswerk´´.