Het moet eerst erger worden

,,Het moet eerst erger worden voor het beter wordt", sprak Henk van Esch afgelopen dinsdag in een overleg van de Barneveldse ondernemers met het college van B&W. Een rake boerenwijsheid. Hij doelde op de overlast die er de laatste maanden is geweest door de verschillende wegwerkzaamheden. Wie de A30 op moest bij het HVC of de A1 bij Harselaar weet er over mee te praten. En de Wesselseweg natuurlijk, niet te vergeten. Hoe zal dat straks gaan bij de aanleg van de Harselaartunnel? Kunnen we dan nog vooruit of staat alle transport stil?

OVERLAST U begrijpt het al, de ondernemers weten ons te vinden. Samen denken we dan na over oplossingen om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. Maar dát er overlast ontstaat, dat is zo klaar als een klontje. Dat gaat toch ook in eigen huis zo! Wie weleens een verbouwing heeft meegemaakt, kent dat ongetwijfeld. De keuken eruit, het water afgesloten, hakken en breekwerk. Tja, dan is het een paar dagen geen douche en moet de pizzakoerier gebeld. Maar als het achter de rug is… wat zijn we dan vaak blij met het resultaat.

PIJNBESTRIJDING "Het zal de komende dagen wellicht eerst wat erger worden, maar daarna zult u voelen dat het beter gaat".

Ik bezocht de afgelopen weken een acupuncturist voor pijnbestrijding in verband met mijn geamputeerde been. De laatste tijd kwelde de fantoompijn me weer behoorlijk. Dat is pijn in het deel van mijn been dat er niet meer is. Zó vreemd. Je kunt precies aanwijzen op je voet of onderbeen waar de pijn zich voordoet terwijl ik dat been gewoon mis. De behandelaar plaatste zijn naalden op de door hem geïndiceerde zenuwbanen. Na een paar behandelingen merkte ik verbetering en toen kwam de boodschap dat het nu eerst erger zou kunnen worden. En dat klopte aardig goed. Dan kun je stoppen, maar waarom niet door die zure appel heen? Eerst wat erger, wil het beter worden!

VASTEN Aan die uitspraak moest ik ook denken bij mijn bezoek aan de An-Noer Moskee afgelopen woensdag bij de viering van 'eid ul-fitr', oftewel het Suikerfeest. Een volle maand vasten werd beëindigd. De eerste dagen is het vasten nog wel te doen, maar heb je ook de zelfbeheersing, wilskracht en doorzettingsvermogen als je halverwege bent? Dan wordt het erger, je lichaam is door de reserves heen en het zal elke dag moeilijker zijn, lijkt mij zo. Je weet echter één ding zeker: met het Suikerfeest wordt het beter. Dan wordt er uitbundig gegeten, komen de mooie kleren en de cadeautjes voor de dag.

Of ligt dat toch nog iets genuanceerder? Is het bij het vasten wel "minder of erger worden"? Want heeft dat vasten niet als doel om tot inkeer te komen? Je mag dan wel gewicht verliezen, maar neemt het waardenbesef niet juist toe? Imam Youssef Arkouch liet daar zijn licht over schijnen en vertelde dat het voor de moslim dan juist gaat over drie V's: het Verzorgen van de behoeftigen, het Verspreiden van de vrede en het Verrichten van je gebed. Zijn preek ging over verdraagzaamheid en saamhorigheid, onderling hulpbetoon naar buren en in de gemeenschap.

LANDVERRAAD Hoe wrang is het dan als ik daarover schrijf op Twitter, dat er mensen zijn die mij in hun tweets betichten van landverraad, mij een walgelijke collaborateur en smerige Judas noemen. Ik zou m'n schouders erover kunnen ophalen, maar ik word er toch ook een beetje verdrietig van. Zouden deze mensen de taal van de liefde voor elkaar nog willen horen? Zou het respect voor elkaar en het ruimte geven aan anderen nog op enige voedingsbodem mogen rekenen? Wat mij betreft, hoeven we hier dus niet de weg te gaan van eerst wordt het erger, wil het beter worden. Laten we het maar omdraaien: als je er vroeg bij bent en het benoemt, kun je erger misschien voorkomen.

VAKANTIETIJD Beste lezers, de vakantietijd breekt weer aan. Een tijd om even te ontspannen en de accu weer op te laden. Tijd voor gezin en vrienden, andere culturen en eetpatronen. Ik wens u allen een hele goede vakantie toe en waar u ook gaat of staat: een behouden thuiskomst. U moet het even zonder mijn columns doen maar na de vakantie pakken we de draad weer op. Tot ziens.

Asje van Dijk