Perfecte Voorthuizenaren

Hoe durven ze? Vorige week heb ik in deze rubriek uitgebreid aandacht besteed aan de jeu de boulesverenigingen uit Barneveld en Voorthuizen. Een mooi stukje gratis publiciteit, waarvoor ik wel een petangue-briefje had verwacht. Maar in plaats van een bedankbriefje kreeg ik de wind van voren (zie de krant van donderdag). Mijn teerbeminde was deze week van mening dat ik de zaak moest laten rusten. ,,Ga je het opnemen tegen de leden van beide verenigingen? Dat zijn er wel een heleboule.''

Maar dit kan ik natuurlijk niet over mijn kant laten gaan.

Allereerst was daar een brief van de Barneveldse boulers, die mij via Jur van Ginkel ervan beschuldigden om een loopje te nemen met de waarheid. Van Ginkel, ooit mijn gids in donkere journalistieke dagen, lijkt anno 2015 een heel klein beetje de weg kwijt. Als moedigste hoofdredacteur van Nederland moet hij toch weten dat een columnist creatief mag omgaan met feiten en fictie.

Ook kreeg ik billenkoek van chef-kok Huub Oudshoorn, die namens de Voorthuizense vereniging jeu de plaisir ook al zijn verontwaardiging uitsprak. Hij durfde zelfs te beweren dat mijn ballen onder de roest zitten. Nu beschik ik over een duimendik medisch dossier, waarin zaken als spataderen en depressie uitvoerig aan bod komen, maar van roestige ballen is -bij mijn weten- vooralsnog geen sprake.

Oudshoorn en Van Ginkel durfden ook bij hoog en laag te beweren dat er helemaal geen haat en nijd is tussen Barneveld en Voorthuizen. Nou, dan hebben beide heren waarschijnlijk weinig contact met echte Barnevelders en Voorthuizenaren, want die kunnen elkaars bloed wel drinken.

In Voorthuizen bestaat er een vrij groot genootschap, dat onder de naam 'Gemeente Voorthuizen' geen mogelijkheid onbenut laat om haar eigen superioriteit (ten opzichte van Barneveld) tentoon te spreiden.

Deze week werd op hun eigen Facebookpagine (zie foto) de volgende stelling gepresenteerd. 'Niemand is perfect, maar als Voorthuizenaar kom je aardig in de buurt'.

Aan het aantal likes te zien

hebben behoorlijk veel Voorthuizenaren het aardig getroffen met zichzelf. Misschien moet ik er zelf ook maar gaan wonen. Zo te zien kunnen ze nog wel iemand gebruiken met een ruime fantasie.

Ondertussen wordt er in heel Nederland weer een maatschappelijk debat gevoerd over de kleur van onze (Zwarte) Piet. Volgens een online onderzoek blijft de traditionele Piet razend populair, gevolgd door Bruine Piet en de roetpiet. Bij ons thuis houden we er een heel andere voorkeur op na: wij zijn vooral dol op de Roestpiet.

Erik Roest