• AberMedia
  • AberMedia
  • Wouter van Dijk

´Aanzienlijke schade´ Fraanjeschool Barneveld

BARNEVELD De brand die zaterdagavond laat in de Ds. J. Fraanjeschool aan de Lijsterstraat in Barneveld woedde, was even na middernacht onder controle. Dat meldt brandweerwoordvoerder Mark van Zwam. Het vuur brak rond 23.30 uur uit in de aula van de school. Korte tijd sloegen de vlammen via een lichtkoepel uit het dak.

De schade aan gebouw en inventaris is volgens de brandweer ,,aanzienlijk´´. ,,Er is vooral heel veel rookschade, ook in de lokalen. Komende tijd zal de school niet gebruikt kunnen worden.´´ Ook schooldirecteur Gijs Nieuwenhuis sprak afgelopen nacht die verwachting uit. ,,De geur van rook is niet snel verdwenen, geen gezonde leeromgeving voor kinderen dus.´´

De brandweer rukte met meerdere blusvoertuigen en een hoogwerker uit. Ook korpsen uit omliggende dorpen kwamen naar de Lijsterstraat. De omgeving van de school werd met linten afgezet, waarachter zich tientallen nieuwsgierigen ophielden. Nadat het sein 'brand meester' was gegeven, zette de brandweer een ventilator in om de rook zo goed mogelijk uit het gebouw te krijgen en het pand te luchten..

Bij de brand is geen asbest vrijgekomen, bevestigt Jan Vermaas namens Omgevingsdienst De Vallei. De laatste delen asbest werden in 2012 uit het schoolpand verwijderd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, de politie is een onderzoek gestart.