• Albert Heijn Voorthuizen (archieffoto).

    Bram van den Heuvel

´Klanten verwachten dat je op Tweede Pinksterdag open bent´

BARNEVELD/VOORTHUIZEN Een primeur op Tweede Pinksterdag: voor het eerst was in Barneveld de supermarkt open op een 'tweede feestdag'. ,,Je probeert rekening te houden met alle gevoelens die er leven", zegt supermarktmanager Addy van de Bovenkamp van Albert Heijn Barneveld erover. In Voorthuizen openden twee supers hun deuren.

Edward Doelman

 

Volgens Van de Bovenkamp is er 'voorzichtig' omgesprongen met de opening gisteren. ,,Een substantieel deel van onze klanten heeft een christelijke signatuur en voor hen hoeft de winkel op een dag als gisteren niet open. Aan de andere kant is de beleving van Tweede Pinksterdag ook anders dan Eerste Pinksterdag of zondag." Tegelijkertijd wijst Van de Bovenkamp op klanten die geen principiële bezwaren hebben en graag boodschappen doen. ,,Daar willen we ook aan tegemoet komen, zonder de christelijke klanten voor het hoofd te stoten."

De supermarktmanager legt uit dat daarom bewust gekozen is om de supermarkt aan de Burgemeester Kuntzelaan tot 12.00 uur gesloten te houden. ,,Mensen die 's morgens naar de kerk gingen, hebben dus zo min mogelijk last gehad van de mensen die boodschappen deden." Volgens Van de Bovenkamp is deze primeur naar wens verlopen. ,,Maar ik ga niet zeggen hoe we gedraaid hebben, want dat is bedrijfsgevoelige informatie." Wel benadrukt hij dat het geen opmaat is naar een zondagsopenstelling of opening op een eerste feestdag. ,,Dat voornemen is totaal niet aan de orde."

 

VERWACHTEN In Voorthuizen waren twee supermarkten open: Jumbo en Albert Heijn. De Jumbo ging vorig jaar voor het eerst open op 'tweede feestdagen' en Hemelvaartsdag. ,,De ervaringen hoe zo'n dag verloopt, zijn wisselend. Dat heeft ook te maken met de weersomstandigheden", zegt John Stuivenberg, manager van Jumbo Voorthuizen. Deze supermarkt was van 10.00 tot 14.00 uur open. ,,Het liep lekker door. Mensen waarderen het dat je open bent. Daarnaast verwachten ze het ook." Daarmee doelt Stuivenberg op de vakantiegasten die in en om Voorthuizen verblijven. ,,Wel was het verschil tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren duidelijk. Met Hemelvaartsdag komen veel gasten naar onze regio toe voor vakantie en doen ze ook grote boodschappen voor hun verblijf hier, terwijl de mensen gisteren natuurlijk weer naar huis vertrokken. Dat is wel een verschil ten opzichte van beide dagen." Albert Heijn Voorthuizen is al 'een jaar of vijf' open op 'tweede feestdagen'. ,,De vakantiegasten komen voornamelijk uit de Randstad en zijn gewend dat supermarkten zeven dagen open zijn. Dat de winkel dan in elk geval op Tweede Pinksterdag geopend is, daar gaan de gasten gewoon vanuit", vertelt Diederik Troost.

 

GEVOELIG OF VRIJER Volgens hem lopen er echter ook veel mensen uit Voorthuizen en omliggende dorpen de supermarkt binnen. ,,Ik denk dat het in Barneveld wat gevoeliger ligt, maar hier zijn de mensen wat vrijer. Aan de andere kant mochten we ook veel mensen uit Barneveld zelf verwelkomen." Verder wijst hij ook op de invulling van een tweede feestdag of Hemelvaartsdag. ,,Op die dagen gaan ook veel mensen naar het tuincentrum, de meubelboulevard of een ijsje eten in het dorp. Even boodschappen doen voordat de werkweek weer begint, wordt ook als heel praktisch gezien." 

Troost is tevreden met de omzet die gisteren gehaald werd. ,,In verhouding tot de beperkte openingstijden hebben we een prima verkoopdag gedraaid, waar we tevreden mee zijn."