• Archief BDU Media

´Prijsstijging woningen het hoogst in Barneveld´

BARNEVELD De vraagprijzen van woningen in de gemeente Barneveld stijgen het hardst in heel Nederland, samen met de regio’s Midden- en Zuid Kennemerland (Noord-Holland), Den Haag en Noordwest-Friesland. Er is sprake van een stijging van de vraagprijzen van meer dan twintig procent in een jaar tijd. Ondertussen gaat het aantal verkochte woningen in deze gemeente hard naar beneden, vergeleken met een jaar geleden.

Jannes Bijlsma

De vraagprijzen van woningen in de gemeente Barneveld stijgen het hardst in heel Nederland, samen met de regio's Midden- en Zuid Kennemerland (Noord-Holland), Den Haag en Noordwest-Friesland. Er is sprake van vraagprijsstijgingen van meer dan twintig procent in een jaar tijd. Ondertussen gaat het aantal verkochte woningen in deze gemeente hard naar beneden, vergeleken met een jaar geleden.

Dat meldt de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars, in een toelichting op de verkoopcijfers over het derde kwartaal. ,,Het is Code Rood voor de woningmarkt", meldt de vereniging in die analyse. Met name de prijzen van twee-onder-een-kapwoningen in Barneveld rijzen de pan uit, zo blijkt uit de regionale cijfers waarin de voorschrijdende halfjaren worden vergeleken. Waar een gemiddelde woning in deze categorie een jaar geleden nog 340.000 euro opleverde, krijgt een verkoper er nu 62.000 euro meer voor, een stijging van maar liefst 18,2 procent. Ook het gemiddelde prijskaartje van hoekwoningen is in een jaar tijd explosief omhoog gegaan: met 35.000 euro (+12,4 procent). De prijzen van tussenwoningen (+8,5 procent) en vrijstaande woningen (+5,4 procent) blijven daar iets op achter. De gemiddelde stijging over alle verkochte woningen in Barneveld bedraagt 9,9 procent.

WEINIG HUIZEN VERKOCHT Daar staat tegenover dat het aantal verkochte woningen in de gemeente Barneveld hard daalt. Werden in het derde kwartaal van 2017 nog 479 huizen verkocht, in juli, augustus en september van dit jaar gingen nog 387 woningen van de hand; een daling van 19,1 procent. De grootste daling ziet de NVM bij de appartementen (-34,7 procent) en vrijstaande woningen (-33,3 procent). Opvallend genoeg steeg het aantal transacties bij de tussenwoningen het afgelopen kwartaal juist flink (+21,8 procent) vergeleken met het tweede kwartaal.

De Barneveldse makelaar Jan Westeneng kan de situatie in zijn gemeente niet goed vergelijken met andere gemeenten, omdat hij met name hier actief is. Wel geeft hij aan dat hij deze 'gekte' in zijn lange carrière als makelaar nog niet heeft meegemaakt. ,,Je ziet meer en meer mensen opschuiven naar regio's buiten Amersfoort en Utrecht. Er wordt daar gesproken over 'Amsterdamse toestanden'. Maar die beginnen zich hier zo langzamerhand ook voor te doen."

MASSAAL Het gebeurt de laatste maanden geregeld dat een huis wordt verkocht zonder dat de koper het heeft gezien. ,,Er wordt steeds vaker met een bieden-vanaf prijs gewerkt", zegt Westeneng. ,,En die woningen gaan ook heel snel van de hand. De mensen storten zich massaal op alles wat te koop komt. Sinds een jaar hebben wij de site Woningmatch.nl. Mensen die zich daarop hebben ingeschreven, zien onze woningen die te koop komen daar al op, nog voordat ze op Funda verschijnen. Vaak hebben we tegen die tijd via Woningmatch al zestien bezichtigingen kunnen noteren. Dat gebeurde laatst zelfs bij een huis van 469.000 euro aan de Van Hogendorplaan. Dat had ik daar ook echt niet verwacht. Ongelooflijk."

De gemeente Barneveld signaleerde deze ontwikkeling al eerder. Vorige week presenteerde die een overzicht van de verkoopprijzen, waarin het huidige niveau werd vergeleken met dat van 2014. Daaruit bleek dat een huis in Barneveld nu gemiddeld 33 procent meer kost dan vier jaar geleden.