´Versier je fiets op Koningsdag´

BARNEVELD De Oranjestichting Barneveld zet op Koningsdag, donderdag 27 april, de activiteiten uit voorgaande jaren op. Het fiets versieren is dit jaar een nieuwe activiteit. Daarnaast geeft de stichting veel ruimte aan particulier initiatief.

Nieuw is de wedstrijd fiets versieren, waarbij de deelnemers zich op hun versierde fietsen kunnen aansluiten bij de optocht van Barneveldse muziekvereniging De Harmonie, om de aubade uit te brengen voor de gedecoreerden bij het Raadhuis. ,,We roepen kinderen en volwassenen op om aan het fiets versieren mee te doen´´, zegt Gerjan Crebolder, voorzitter van de Oranjestichting Barneveld

Dit jaar gaat de weekmarkt op het Gowthorpeplein niet door en wordt er geen grote optocht gehouden, omdat het niet lukt voldoende scholen te laten meedoen en vanwege de veiligheid. Net als in voorgaande jaren zijn er ook dit jaar attracties voor kinderen op het Gowthorpeplein en is er een kleedjesmarkt in het centrum. Dat geldt ook voor de activiteiten bij Barneveldse horecaondernemingen met muziek en de rit voor oldtimers, die vanaf het parkeerterrein aan de Kapteynstraat start.

Aan de wedstrijd 'welke straat is het mooist versierd' deden vorig jaar zeven straten mee. Vooral in nieuwe buurten sloeg de wedstrijd aan. ,,Zo deden in Veller twee straten mee´´, vertelt Crebolder. ,,In nieuwe wijken zoals Eilanden Oost kan het versieren van de straat het saamhorigheidsgevoel vergroten. Onze Oranjestichting doet de suggestie aan bewoners om deze wedstrijd te combineren met andere activiteiten, zoals een straatontbijt.´´ Dit jaar geldt dat minstens tien straten aan de wedstrijd moeten meedoen, wil dit onderdeel van Koningsdag doorgang kunnen vinden.

STRAATONTBIJT Het al enkele jaren ,,succesvol gebleken´´ dagprogramma wordt zoveel mogelijk gehandhaafd.

Verder juicht de Oranjestichting eigen initiatieven toe, zoals het tonen van gerestaureerde vrachtwagens en een straatontbijt. Het overgrote deel van het programma wordt in goede banen geleid door tientallen vrijwilligers. ,,Het blijkt de laatste jaren wat moeilijk om hiervoor voldoende mensen te vinden´´, merkt Crebolder op. ,,We hebben een vaste kern van vijftien tot twintig vrijwilligers, maar voor een groot evenement als de Koningsdag op de vijftigste verjaardag van de koning hebben we het dubbele aantal nodig.´´ De taken van vrijwilligers tijdens Koningsdag lopen uiteen van begeleiding bij de kinderspelen, tot het controleren op de kleedjesmarkt en bij de start van de oldtimermarkt. Crebolder roept vrijwilligers op zich bij de Oranjestichting aan te melden als vrijwilliger.

BIJDRAGE VAN 750 EURO Om de Koningsdag mogelijk te maken, ontvangt de Oranjestichting een bijdrage van de gemeente Barneveld van 750 euro. Ook vraagt ze haar vaste contribuanten en Barneveldse ondernemingen om een bijdrage. Het kan daarbij gaan om een financiële bijdrage en om sponsoring in natura. Een bedrijf verzorgde vorig jaar bijvoorbeeld gratis broodjes voor de vrijwilligers. Sponsors krijgen de gelegenheid om zich tijdens het feest te presenteren.