• Het dorpsplan werd aangeboden tijdens de nieuwjaarsreceptie van Kootwijk Vooruit, afgelopen zaterdag.

    Marcel van Middendorp

´We willen hier geen massatoerisme´

KOOTWIJK Zo'n tachtig belangstellenden togen afgelopen zaterdag naar 't Hilletje voor de nieuwjaarsreceptie van Kootwijk Vooruit. De vereniging blikte daarin terug op bijzondere gebeurtenissen het afgelopen jaar, waaronder de succesvol verlopen kerstmarkt op De Brink. Tevens kreeg burgemeester Asje van Dijk van Barneveld het zogenoemde 'Dorpsontwikkelingsplan Kootwijk' uitgereikt.

Aan dit plan hebben veel Kootwijkers meegewerkt. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van vorig jaar werd het startsein gegeven voor het opstellen van dit plan, door middel van een verloting om er geld voor in te zamelen. Het leidde tot een startbijeenkomst in mei op Landgoed Kerkendel. En afgelopen november presenteerde Kootwijk Vooruit dan het definitieve plan. Burgemeester Van Dijk toonde zich in zijn nopjes met het plan, vond dat het dorp uitstekend werk had verricht en prees de vereniging dat het plan in korte tijd gerealiseerd was.

Toerisme, woningbouw en duurzaamheid zijn de drie belangrijkste thema's in het dorpontwikkelplan, zegt Kootwijk Vooruit-bestuurslid René Benneker. Kootwijk wil graag een gastvrij dorp blijven. ,,We zoeken verbinding met mensen die rust zoeken en willen dus geen massatoerisme. We moeten tegelijk de parkeerdruk op het dorp terugdringen; dat staat al een jaar of tien op de agenda. Er zijn dus echt nieuwe parkeerplekken nodig."

Met de gemeente wil Kootwijk Vooruit zoeken naar mogelijkheden om Kootwijkers voor het dorp te behouden. ,,We willen ook graag mensen met een kleinere beurs en ouderen de mogelijkheid bieden hier te wonen. Daar gaan we nog verder over spreken."

Belangrijk is ook dat Kootwijk graag een 'duurzaam dorp' wil worden. ,,We gaan op zoek naar kansen voor zonne-energie, aardwarmte en verdere isolatie van woningen", aldus Benneker. ,,Windmolens in onze omgeving willen we echt niet."

Benneker heeft er vertrouwen in dat de gemeente luistert naar de wensen in Kootwijk. ,,Natuurlijk zit er soms licht tussen wat wij willen en wat er voor de gemeente mogelijk is, bijvoorbeeld als het gaat om woningbouw. De gemeente wil constructief meedenken en dat is belangrijk."