• Archief BDUmedia

9 jaar cel geëist tegen eigenaar Barnevelds transportbedrijf

BARNEVELD (JPU) Tegen de 44-jarige eigenaar uit Almere van een transportbedrijfje in Barneveld, die drugssmokkelaars zou hebben geholpen, is woensdag in de rechtbank in Utrecht 9 jaar gevangenisstraf geëist. De verdachte stond samen met een smokkelaarsbende terecht. De leider, een 29-jarige Amersfoorter, hoorde 11 jaar cel eisen.

De politie kreeg de tip dat het autobedrijf van de 29-jarige Amersfoortse medeverdachte een dekmantel was voor drugssmokkel. De politie volgde een vrachtwagen waarvan de chauffeur telefonisch contact zocht met de Amersfoorter. De wagen bleek in Barneveld urenlang stil te staan, voordat hij een loods aan de Mercuriusweg binnen reed.

De vrachtauto werd een keer aangehouden door de politie. Er werd een baken geplaatst en de telefoon van de chauffeur werd afgeluisterd. De chauffeur reed daarna naar Engeland en zijn truck stond daar vier dagen stil. De wagen bleek alleen een grote rol staal te vervoeren. Deze rol keerde ook iedere keer terug naar Nederland.

60 KILO COCAÏNE De chauffeur werd in de rechtbank gevraagd waarom hij zo vaak stil stond. Hij had last van zijn rug, vertelde hij. Op 10 november 2015 greep de politie in met een inval in de loods in Barneveld. Daarbij werden vijf verdachten op heterdaad betrapt bij het voorbereiden van een drugstransport. Elders werden nog twee verdachten aangehouden.

De politie nam bij de inval 64 kilo cocaïne en heroïne in beslag. De drugs werd verstopt in een geprepareerde rol staal, zodat de pakketten onzichtbaar waren voor scanners van de douane. In een woning in Amersfoort werd nog eens 2 kilo cocaïne aangetroffen.

MILJOENEN Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat er in totaal 88 drugstransporten zijn geweest. De waarde van de drugs zou 200 miljoen euro zijn. De bende heeft tientallen miljoenen euro's verdiend met al die drugs. De officier van justitie stelt dat in ieder geval bewezen is dat tussen september en november 2015 acht keer met de vrachtwagen telkens gemiddeld 46 kilo cocaïne en heroïne naar Engeland is gesmokkeld.

OMA Er worden 8 verdachten vervolgd: 7 mannen in de leeftijd van 29 tot 63 jaar en een 77-jarige vrouw uit Amersfoort, de oma van één van de mannen. Zes mannen, onder wie de bendeleider uit Amersfoort en de eigenaar van het transportbedrijf, moeten als het aan justitie ligt acht tot elf jaar de cel in.

Tegen de zevende mannelijke verdachte, die zorg droeg voor de administratie, is 24 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan twaalf voorwaardelijk. De strafeis voor de 77-jarige oma is vijftien maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk, vanwege bezit van 2 kilo cocaïne. Volgens het OM werd de drugs bij de Amersfoortse verpakt voor het transport.

CONTANTEN De rechtbank vroeg aan de eigenaar van het transportbedrijfje hoe zijn onderneming lonend kon zijn als zijn enige vrachtwagen zoveel dagen stilstond. De verdachte vertelde dat zijn opdrachtgever voldoende betaalde. Dat bleek, want in het huis van de chauffeur werd 750.000 euro in contanten gevonden. De chauffeur moet dat bedrag terugbetalen. De officier eiste ook dat de eigenaar van het Barneveldse bedrijf 107.000 euro betaalt. De grootste boef is volgens het OM de Amersfoorter, hij moet 4,4 miljoen euro boete betalen.

Eén verdachte heeft alles bekend. De rest ontkent en tijdens de zittingen beroepen ze zich grotendeels op hun zwijgrecht. De officier van justitie vindt dat er voldoende bewijs is. De komende dagen zijn advocaten aan het woord.

De rechtbank doet naar verwachting donderdag 22 december uitspraak.