• Céeline Blom
  • Céeline Blom

'All-inclusive strandvakantie is niks voor mij'

BARNEVELD Een luie strandvakantie in een warm oord, of toch liever een actieve vakantie in de ruige natuur? Wekelijks vragen we Barnevelders naar hun mooiste, indrukwekkendste, of juist minder goede vakantie-ervaringen. Van een stedentrip naar New York tot een fietsvakantie in Terschelling: alles komt voorbij. Deze keer de vakantie van Céline Blom, oud-voorzitter van Pro '98 en Gelders Statenlid namens D66. Samen met haar kinderen maakte zij een reis naar Mexico en de Verenigde Staten.

Waarom juist deze bestemming?

Met mijn kinderen, Julia en Daniël, heb ik de afspraak dat ik hen na het behalen van hun diploma meeneem op reis naar een bestemming die zij uit mogen kiezen. Zo zijn we twee jaar geleden met z'n drieën naar Dubai geweest, nadat mijn zoon slaagde voor de HAVO. Dit jaar was mijn dochter aan de beurt om te bepalen waar we eind mei en begin juni heen zouden gaan. Zij wilde graag naar New York. Het was mijn idee om er ook een vakantie naar Mexico aan vast te knopen.

 

Hoe ziet de ideale vakantie eruit?

Voor mij is de ideale vakantie een combinatie van cultuur, avontuur en bezinning. De vakantie in de Verenigde Staten en Mexico had het allemaal. Ik vind het heerlijk om wat verder weg te gaan en een nieuwe cultuur te ontdekken. Daarbij ontdek ik graag nieuwe activiteiten. Zo heb ik voor deze vakantie samen met Julia leren duiken. In Nederland deden we dat met dikke kleding en handschoenen, maar in het Mexicaanse water was een dun pak warm genoeg. Toen we daar doken, was het net alsof we in de film Finding Nemo zaten. We zagen zoveel mooie tropische vissen en zelfs een haai en een schildpad. Het was wel spannend en avontuurlijk om daar te duiken. In Mexico doken we een stuk dieper dan tijdens de duiklessen in Nederland. Ook ontspanning hoort voor mij bij de ideale vakantie. Ik vind het belangrijk om je gedachten even los te laten en afstand te nemen van het dagelijks leven. Die bezinning krijg je ook als je in de zee aan het duiken bent, waar het rustig en stil is. Het is een compleet andere wereld onder water. Dat was een hoogtepunt van de reis, net als het bezoek aan New York. Ik was er nog nooit geweest, maar het is een bijzondere stad. Alles gebeurt er met een enorme snelheid. Hoewel ik niet snel terug zou keren, was het leuk om dat een keer te ervaren.

 

Welk type vakantie vindt u juist helemaal niks?

Een all-inclusive vakantie in een resort is niks voor mij. Ik moet er niet aan denken om een week lang alleen maar aan het strand te liggen, daarvoor ben ik te onrustig. Om die reden heb ik zoiets nog nooit gedaan. Al mijn vakanties waren mooi, al vond ik in Tunesië de mensen erg onaardig. Daar ben ik wel gevoelig voor, ik ga liever naar landen waar veel vriendelijke mensen zijn. In Mexico was dat wel het geval. In mijn jonge jaren heb ik Spaans geleerd, wat ik daar weer eens kon oefenen. Dat was leuk om te doen. De mensen waren aardig, het eten was lekker. Julia, Daniël en ik zijn het Mexicaanse eten zo erg gaan waarderen dat we, nu we weer thuis zijn, experimenteren met de Mexicaanse keuken. We maken bijvoorbeeld regelmatig gerechten met avocado.

 

Wat was uw leukste vakantie tot nu toe?

Dat is een moeilijke vraag, ik heb veel mooie vakanties gehad. Ik denk dat ik dan toch voor het Zuid-Amerikaanse Patagonië ga. Tijdens die vakantie ben ik door Argentinië en Chili gereisd, naar Buenos Aires en het zogenaamde 'End of the world', helemaal onderin het continent. Ik heb daar met een bootje gevaren en zag zeeleeuwen en walvissen. Ook heb ik in Argentinië de gletsjers en ijswanden mogen bewonderen. Vooral op het gebied van natuur heb ik tijdens die reis prachtige dingen gezien, maar ook de Zuid-Amerikaanse cultuur spreekt me erg aan. Ik houd van de muziek en de vrolijke mensen. In Cuba heb ik veel salsa gedanst, ook al heb ik nooit les gehad. Als je je laat meeslepen door de muziek en je een goede danspartner hebt, kom je vaak al een heel eind. Het belangrijkste is dat je plezier hebt.

 

Hoe was het om de cultuur in Dubai te ervaren?

Dubai is een heel bijzondere stad. In tegenstelling tot Mexico of New York, krijg je in Dubai wel te maken met een cultuurshock. Het is een heel rijke, luxe stad. Tegelijkertijd word je in je hotel bediend door mensen die helemaal niks hebben. De tegenstellingen in Dubai zijn enorm groot. Zo waren we in een winkelcentrum waar mannen liepen in grote, witte jurken en vrouwen helemaal bedekt waren met zwarte kleden. Zo'n vrouw zagen we vervolgens in een dure auto stappen. De vrouwen maakten een heel zelfstandige, wereldse indruk ondanks hun traditionele manier van kleden.

Om de gigantische gebouwen kon je niet heen: groot, groter, grootst lijkt het motto in Dubai te zijn. Het was leuk om eens te zien, maar na vijf dagen wilden we toch wel weer terug naar de vertrouwde wereld die we kennen. Die is gelukkig ook wat minder warm dan Dubai. Daar liepen we van airco naar airco omdat het zo heet en droog was.

 

Wat mist u het meest als u op reis bent?

Ik mis altijd de persoon die niet mee is. Naar Patagonië waren de kinderen niet mee, toen miste ik hen. Toen ik met Julia en Daniël in Mexico en de VS was, miste ik mijn vriend juist weer. Mijn spullen mis ik niet, dat maakt me allemaal niet zo uit.

 

Wat is uw volgende droombestemming?

Deze zomer zoek ik het wat dichter bij huis: met mijn vriend en onze kinderen ga ik kamperen in België. Het is weer eens wat anders, met z'n zevenen in een tentje. Maar ook dat vind ik leuk. Daarbij zijn er nog genoeg plekken waar ik heen zou willen. Zo wil ik graag een keer naar Suriname, al staat dat nog niet op de planning. Ik ben nieuwsgierig naar de combinatie tussen de Nederlandse en de Surinaamse cultuur. Het lijkt me bijzonder om dat te ervaren.

Label:

vakantie