• Travelgoodies
  • Travelgoodies
  • Travelgoodies
  • Travelgoodies
  • Travelgoodies

Backpacken in Colombia: hoe veilig is het?

COLOMBIA Na een fantastische vakantie in Mexico vorig jaar, besloten wij meer van Midden- en Zuid Amerika te willen zien. Toen wij in Nederland over onze reisplannen naar Colombia praatten, kregen we geregeld de vraag; is het wel veilig om daar rond te reizen? Online hebben we natuurlijk alles uitgezocht en daar wordt Colombia neergezet als een vrolijke bestemming met lieve mensen. Helaas was onze eerste ervaring anders.

Na een maand door Panama (één van de veiligste landen van Midden-Amerika) te hebben gereisd, zijn wij vorige maand naar Medellín gevlogen. Dit is de twee-na-grootste stad van Colombia en Medellín is mede bekend geworden door Pablo Escobar en de populaire Netflix-serie Narcos. Een jaar of tien geleden was het voor toeristen nog niet veilig om deze plaats te bezoeken, maar tegenwoordig is dat anders. Medellín maakt vandaag de dag bijna standaard onderdeel uit van iedere reisroute door Colombia en is enkele jaren geleden verkozen tot meest innovatieve stad ter wereld.

WAT ONS GEVOEL VOLLEDIG VERANDERDE Toen wij op onze tweede avond in Medellín na het eten nog even een stukje gingen wandelen, raakten wij toevallig aan de praat met een Belg. Hij hoorde ons Nederlands praten, dus toen volgde een standaard reizigers-gesprekje; hoe lang ben je al in Colombia, wat is je reisroute etc.
Hij vertelde dat hij al een jaar in Medellín woonde en dat maakte ons nieuwsgierig naar zijn mening over deze (voor ons nieuwe) bestemming. Toen volgde er een verhaal wat rechtstreeks uit een maffiafilm had kunnen komen; hij was die ochtend ontsnapt van een driedaagse ontvoering, drogering en afpersing. Hij is in handen geweest van een bende die hem in een rioolbuis onder de grond hadden verstopt. Het draaide allemaal om zijn geld. Met veel geluk heeft hij kunnen ontsnappen en inmiddels zit hij weer veilig in België. Wellicht komt dit verhaal je bekend voor want enkele dagen na onze ontmoeting, stonden de Nederlandse kranten er vol van (‘’Ruben ontvoerd tijdens tinderdate in Colombia’’).

GEEN KEUZE Wat wij heel bijzonder vonden, was de denkwijze van Ruben. Zijn geluk was dat hij goed Spaans sprak en daardoor een soort vertrouwensband kon opbouwen met zijn ontvoerders. Hij kon ze uitleggen dat hij volledig meewerkte, omdat zijn leven belangrijker was dan zijn geld. Omdat hij drie dagen met de ontvoerders heeft doorgebracht, werden zij ook steeds opener. Zo vertelde één van de mannen dat zijn moeder ernstig ziek was en hij geld heeft moeten lenen voor een operatie. Om dat geld terug te kunnen betalen werd hij in deze situatie gedwongen. Ruben vertelde aan ons dat hij heel goed besefte dat deze man dit niet voor z’n plezier deed maar dat het zijn enige kans op overleving was. De ontvoering valt natuurlijk niet goed te praten, maar ik vond het bewonderenswaardig dat Ruben, op de dag van zijn ontsnapping, er al zo rationeel naar kon kijken.

DE IMPACT OP ONZE REIS Deze ontmoeting heeft een enorme impact gehad op onze eerste Colombia ervaring. Het was zo bizar en onwerkelijk om te horen. Ik heb er een aantal nachten slecht door geslapen (en daar heb ik niet snel last van) en voelde me ineens ontzettend kwetsbaar. Dit is een kant van Colombia die je niet in brochures tegen komt, maar helaas is dit verhaal geen uitzondering. Ook onze Colombiaanse Airbnb-host bevestigde diverse soortgelijke verhalen in de afgelopen periode. Zij raadde ons aan zo min mogelijk contact te leggen met de lokale bevolking in Medellín. Op straat zijn wij meerdere keren door de lokale bevolking aangesproken dat we onze telefoon diep in onze tas moesten opbergen in verband met grote kans op diefstal. Even subtiel op Google Maps kijken of een Uber bestellen zat er dus niet meer in. 

DE ANDERE KANT VAN COLOMBIA Toen we na een paar dagen Medellin achter ons lieten, kwamen we in een totaal andere wereld terecht. Onze volgende stop was het authentieke bergdorp Jardín. Oude mannetjes die gezellig zaten te kaarten op het dorpsplein, vrolijk gekleurde huisjes en een prachtige groene vallei. Colombia op z’n puurst in een dorpje waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat.
Inmiddels hebben we meerdere plaatsen bezocht in Colombia en begrijpen we waarom iedereen zo enthousiast is over dit land. De afgelopen weken hebben wij door noord Colombia gereisd en we hebben ons hier geen moment onveilig gevoeld. Zoals kijkcijferkanon ‘Wie is de Mol’ eerder dit jaar al op tv liet zien, is Colombia een veelzijdig land dat veel te bieden heeft. 

HET BELANG VAN VEILIGHEID Het onveilige gevoel van de eerste dagen in Medellín vergeten we niet, maar inmiddels hebben de positieve indrukken gelukkig weer de overhand gekregen. Wel zijn we ons door deze ervaring heel bewust geworden van het belang van ‘je veilig voelen’. Hoewel we al veel verre reizen hebben gemaakt, verlangden we op dat moment voor het eerst héél eventjes terug naar het veilige Barneveld.

Groetjes uit Cartagena, Anne en Remco
 

De vaste baan opgezegd, het huis verkocht en de wijde wereld in. Barnevelders Remco Schellekens en Anne van Huis zijn op wereldreis. Twee keer per maand bloggen ze voor de Barneveldse Krant over hun ervaringen. Wil je meer lezen van Anne & Remco? Check hun reisverslagen of volg hun dagelijkse updates op Instagram.