• Gerwin van Luttikhuizen

Barneveld gaat weer flink op de schop

BARNEVELD De komende maanden wordt er in Barneveld opnieuw flink aan de weg gewerkt. Vanaf volgende week beginnen de werkzaamheden aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan. Die duren twee maanden, evenals het grootscheepse werk aan de weg op bedrijventerrein Harselaar, dat op 10 september start. Ondertussen blijft de Stationsweg/Baron van Nagellstraat nog tot januari volgend jaar dicht in verband met de aanleg van de Harselaartunnel.

Jannes Bijlsma

De Van Zuijlen van Nieveltlaan is hiermee voor de tweede keer in korte tijd het decor van maandenlang werk aan de weg. In september vorig jaar werd er al gestart met de aanleg van fietspaden aan weerszijden van de weg. Dat werk liep grote vertraging op door winters weer en doordat men moest wachten op nieuwe leveringen van rood asfalt. De fietspaden werden pas in juni afgerond. Het werk aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan dat volgende week start - en tot 6 oktober duurt - beperkt zich tot het deel tussen de rotonde bij de Lunterseweg en het kruispunt bij de Karwei. Er wordt nieuw asfalt gelegd en de funderingen van de rijbaan worden vervangen. De gemeente stelt een omleidingsroute in, die loopt vanaf de rotonde bij de Lunterseweg, de Van Dompselaerstraat, de Burgemeester Kuntzelaan en de Gasthuisstraat naar de Van Zuijlen van Nieveltlaan. De bushalte van het Julianaplein komt in die periode te vervallen.

De werkzaamheden op bedrijventerrein Harselaar zijn een vervolg op de activiteiten aan de Baron van Nagellstraat, tussen het kruispunt met de Harselaarseweg en de Energieweg, die onlangs werden afgerond. ,,Net zoals daar worden er kabels en leidingen vervangen en de weginrichting wordt aangepast aan de structuur die nodig is voor de situatie na de bouw van de tunnel", zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,We voeren het werk nu uit, zodat we, als de tunnel klaar is, niet ook nog dit werk moeten oppakken. Daarom doen we dit voorafgaande aan de opening van de tunnel."

Het werk aan de weg op Harselaar is opgedeeld in drie fasen. Als al het werk in één keer zou worden uitgevoerd zouden de werkzaamheden eerder klaar zijn. ,,Maar dat was voor ons eigenlijk onbespreekbaar, omdat hierdoor relatief veel bedrijven op slot zouden komen te zitten", aldus Rebel. ,,Die moeten dagelijks bereikbaar zijn. Daarom willen we de overlastperiode zo kort mogelijk houden en dus is het werk opgeknipt in drie fasen."

Voorafgaand aan deze werkzaamheden wordt er een nieuwe weg aangelegd voor het toekomstige bedrijventerrein Harselaar-Centraal, tot eind vorig jaar bekend onder de naam Columbiz Park. Deze komt tussen de Baron van Nagellstraat en de Industrieweg. ,,Deze weg maakt onderdeel uit van de toekomstige infrastructuur van Harselaar-Centraal. Door deze nú al aan te leggen, en tijdelijk aan te sluiten op de Baron van Nagellstraat, hebben we bovendien een prima omleidingsroute om de panden aan de Industrieweg te bereiken en voor fietsverkeer", legt Rebel uit.

In de eerste fase, die duurt van maandag 10 september tot en met vrijdag 12 oktober, wordt het kruispunt Harselaarseweg / Industrieweg / Nijverheidsweg onder handen genomen. Het verkeer wordt omgeleid via de A1 en de A30. Deze omleiding geldt ook in de periode tussen maandag 15 oktober en vrijdag 2 november, als deel twee van de werkzaamheden in Harselaar op het programma staat. Dat betreft het werk aan het kruispunt Harselaarseweg / Baron van Nagellstraat / Energieweg. De afgelopen maanden is het wegdek tussen dit kruispunt en de aansluiting met de A1 aangepakt en nu is het kruispunt zelf aan de beurt. Harselaar-West is in die periode toegankelijk via de Nijkerkerweg, Harselaar-Oost via de Mercuriusweg of de Hanzeweg-Zuid. Het fietsverkeer wordt omgeleid.

Het weggedeelte van de Harselaarseweg tussen de kruispunten met de Baron van Nagellstraat / Energieweg en de Industrieweg / Nijverheidsweg staat in de derde fase van de werkzaamheden op de planning, tussen maandag 29 oktober en vrijdag 15 november. Auto- en fietsverkeer wordt dan omgeleid via de nieuwe weg over Harselaar-Centraal.