• Wouter van Dijk

Barneveld leert van 'Veldhuizen-debacle'

BARNEVELD De gemeente Barneveld verkoopt voortaan geen bouwgrond meer aan bouwbedrijven die zich niet hebben aangesloten bij een bouwgarantie-instituut. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders. Begin oktober ging Veldhuizen Totaal Bouw uit Kootwijkerbroek failliet en werden particulieren en bedrijven gedupeerd door het ontbreken van bouwgaranties.

De gemeente bleef zelf buiten schot, meldt het college in antwoord op CDA-vragen over de impact van het faillissement. De woningen die het bouwbedrijf realiseerde op bouwkavels van de gemeente Barneveld waren namelijk al opgeleverd. Er waren dus ook geen risico's voor de gemeente zelf.

De gebeurtenissen hebben het college wel doen besluiten alert te zijn op het risico. ,,We hebben inmiddels besloten voortaan alleen grond te verkopen aan een bouwbedrijf dat is aangesloten bij een bouwgarantie-instituut.'' Bij de verkoop van kavels aan overige bedrijven en particulieren, kan de gemeente deze eis echter niet stellen. Momenteel zijn er voor zover het college het weet binnen de gemeente Barneveld geen bouwers meer actief die niet zijn aangesloten bij een garantie-instituut.

De rechtbank in Zutphen verklaarde ontwikkelaar Veldhuizen Totaal Bouw woensdag 5 oktober failliet. Veldhuizen bouwde op dat moment met name in de Barneveldse deelwijk Eilanden-Oost en in de Barneveldse wijk Veller. Onderaannemers en leveranciers, maar ook particulieren die in sommige situaties al vooruit hadden betaald voor de bouw van hun woning, raakten gedupeerd.