• Lex Van Lieshout

Barneveld op twee na 'duurste' woongemeente in Gelderland

BARNEVELD De Barneveldse huizenmarkt zit in de lift. Vorig jaar werden in deze gemeente in totaal 758 woningen verkocht, terwijl dat er in 2016 nog 611 waren. Opvallend is dat de gemiddelde koopsom verder is gestegen tot boven de drie ton per woning. Daarmee is Barneveld de op twee na 'duurste' gemeente van Gelderland.

Wouter van Dijk

Dat blijkt uit recente cijfers van Woningmarktcijfers.nl, dat jaarlijks alle transacties op de Nederlandse woningmarkt in beeld brengt. Bedroeg de gemiddelde koopsom in 2016 in Barneveld nog ongeveer 284.000 euro, afgelopen jaar is dat bedrag gestegen tot ruim 312.000 euro. Alleen voor huizen in de 'miljonairsgemeente' Rozendaal (gemiddeld ruim 421.000 euro) en in de gemeente Putten (ruim 358.000 euro) werd vorig jaar gemiddeld meer afgetikt. In Putten daalde wel het aantal verkochte woningen licht.

De combinatie van waardestijging plus een verkooptoename is in meerdere grensgemeenten te zien, zoals in Nijkerk (gemiddelde koopsom 302.000 euro, 595 huizen verkocht), in Scherpenzeel (gemiddelde koopsom 263.000 euro, 167 huizen verkocht) en in Woudenberg (gemiddelde koopsom 304.700 euro, 190 huizen verkocht.)

De huidige ontwikkeling in Barneveld heeft alles te maken met vraag en aanbod, duidt makelaar Gerben Hartkamp van Midden Nederland Makelaars. ,,De vraag overstijgt het aanbod. Op dit moment hebben wij duizend ingeschrevenen die belangstelling hebben in een nieuwe woning, 70 procent uit de regio, 30 procent van buitenaf.'' Die ontwikkeling komt volgens Hartkamp door de toenemende aantrekkingskracht vanuit de Randstad, de lage werkloosheid en de lage rente, waardoor meer mensen een hypotheek kunnen krijgen. ,,Maar dit heeft ook een keerzijde. Voor de groep middeninkomens is het door prijsstijging lastiger een betaalbare woning te vinden. Die doelgroep moeten we in de gaten houden.''