• ...

Barneveld start met ´drugsdwangsommen´

BARNEVELD Jongeren die in Barneveld betrapt worden met drugs in het bezit, kunnen binnenkort een dwangsom aan hun broek krijgen. Sinds maart kan de gemeente al dwangsommen opleggen wanneer aangetoond kan worden dat sprake is van drugsdealen, maar de gemeente wil de regels snel aanpassen zodat ook al het bezit van drugs bestraft kan worden. 

Wouter van Dijk

Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeenteraad daarom voorstellen om de algemene plaatselijke verordening (APV) ,,bij de eerstvolgende wijziging´´ zodanig te verruimen dat voor het ´voorhanden hebben van drugs´ een dwangsom kan worden opgelegd.  De Barneveldse SGP-fractie vroeg het college enkele weken geleden al om een strenger anti-drugsbeleid. Deze partij vindt dat de gemeente harder moet optreden tegen hangjongeren die drugs gebruiken of verhandelen. Als middel stelde de fractie voor de jongeren wanneer ze gesnapt worden een dwangsom van duizenden euro´s in het vooruitzicht te stellen. Dat is vergelijkbaar met de methode van dwangsommen zoals dat sinds twee jaar ook toegepast wordt bij individuen die rondrijden met inbrekerswerktuig.

Dat middel met dwangsommen kán sinds maart dit jaar al ingezet worden om drugsoverlast aan te pakken, aldus het college, maar alleen wanneer sprake is van het afleveren, aanbieden of verwerven van drugs. Dat kan in verschillende omliggende gemeenten ook, om zo verplaatsing van drugsgerelateerde overlast te voorkomen. Een politie-agent of gemeentelijk toezichthouder kan op dit vlak bij constatering een proces-verbaal opmaken, waarna de gemeente kan overgaan tot het opleggen van een last onder dwangsom. ,,Tot nu toe is dit in Barneveld nog niet gebeurd´´, vervolgt het college. Een last onder dwangsom moet vooral waarschuwend werken. Op het moment dat deze wordt opgelegd, hoeft de betreffende jongere nog niet te betalen, maar wel bij een volgende overtreding.

Aanleiding voor de SGP om te pleiten voor een strenger anti-drugsbeleid waren signalen over drugsgebruik rondom de Ds. J. Fraanjeschool in Barneveld, waar vorige maand brand werd gesticht. Vanuit de buurt kwamen klachten binnen over groepen jongeren die drugs gebruiken. Ook de Barneveldse Veiligheidsmonitor, die onlangs werd gepresenteerd, wijst specifiek op overlast door jongeren die zich bezighouden met drugsgebruik- of handel in de Barneveldse wijken Zuid II, De Lors en Oldenbarneveld.