• Gemeente Barneveld

Barneveld strijdt tegen identiteitsfraude

BARNEVELD De gemeente Barneveld reikt voortan speciale ID-covers uit aan inwoners die een ID-kaart hebben aangevraagd. Met deze ID-cover kan iedereen een kopie van de ID-kaart maken waarbij de belangrijkste gegevens beschermd zijn. Mandy de Vries ontving onlangs het eerste exemplaar uit handen van wethouder Didi Dorrestijn.

,,Het voorkomen van misbruik van ID-gegevens is heel belangrijk. Wij willen vooral jongeren helpen om zorgvuldig met hun identiteitskaart om te gaan´´, aldus de wethouder. Aan de balie biedt de gemeente nu ook de mogelijkheid om de echtheidskenmerken te controleren van allerlei typen identiteitsbewijzen. Niet alleen Nederlandse, maar ook buitenlandse identiteitsbewijzen.

KOPIE Alleen overheden, financiële instellingen, werkgevers, notarissen en Holland Casino mogen een volledig identiteitsbewijs kopiëren. Verder zijn er geen instanties die dat mogen.Toch komt het voor dat bijvoorbeeld verhuurbedrijven of hotels om een kopie van het identiteitsbewijs vragen. In dat geval kan de ID-cover worden gebruikt. ,,Wordt dat niet geaccepteerd, streep dan overal het BSN-nummer door en schrijf ´kopie´ op de kopie met de datum. Want legitimeren is niet kopiëren. Het onbruikbaar maken van kopieën van het identiteitsbewijs is een belangrijke en simpele stap om identiteitsfraude tegen te gaan.´´