• ...

Barnevelder uitgeroepen tot beste metselaar van Nederland

BARNEVELD Stefan de Jager (midden op de foto) mag zich de beste metselaar van Nederland noemen. De Barnevelder, leerling van het Jacobus Fruyter SG in Apeldoorn, ging vrijdag naar huis met De Zilveren Troffel, die hij ontving uit handen van  CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. 

De Jager is trots op zijn overwinning: ,,Ik had het niet verwacht, ben er ontzettend blij mee. Ik voel mij een winnaar en ik ga door met metselen.´´ Tweede werd Gerrit van de Zande uit Elspeet, leerling van het Jacobus Fruyter SG in Apeldoorn. De derde prijs was voor Siem van den Berg uit Mariahout, leerling van het Commanderij College in Gemert.

Het Nederlands Kampioenschap streek dit jaar neer op het voormalige kazerneterreinen in Ede. Daar wordt een nieuwbouwwijk gebouwd met ruim 1800 woningen. Het finalewerkstuk 2019 bestond uit zes speeltoestellen, die samen een hindernisbaan vormen.

Aan de landelijke finale gingen acht regionale voorronden vooraf. Daaraan namen ruim 70 VMBO-metselleerlingen deel. Alle deelnemers zijn beoordeeld door een vakjury, bestaande uit deskundigen uit de betrokken branches. De jury beoordeelde de deelnemers niet op snelheid, maar op werkhouding en het realiseren van kwaliteitscriteria voor baksteenmetselwerk.

Met het organiseren van het NK Metselen promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) sinds 1953 het metselonderwijs. Doel is de instroom van jonge metseltalenten te bevorderen en goed vakonderwijs te stimuleren. Anno 2019 komt daar het stimuleren van interesse onder jongeren voor een loopbaan in de bouw bij.