• Marcel van Hoorn

Barnevelders jagen ´oplichters´ dorp uit

BARNEVELD Bewoners van de Barneveldse wijken Vliegersveld, De Vaarst, De Burgt en Veller hebben via Facebook een bedrijf 'dat er malafide praktijken op nahoudt' weggejaagd uit de gemeente Barneveld. De lokale wijkplatforms plaatsten gisteren waarschuwingsberichten over de firma Woningverbetering Nederland uit Utrecht op het sociale netwerk, waarna het bedrijf eieren voor zijn geld koos.

Jannes Bijlsma

Medewerkers van Woningverbetering Nederland benaderden vorige week verschillende bewoners in de betreffende wijken, met de vraag of zij voor vijftien euro het dak mochten schoonmaken. ,,Ze kwamen in eerste instantie heel vriendelijk over, maar enige tijd later kwam de aap uit de mouw", aldus Ruben Karrenbeld, voorzitter van Wijkplatform De Burgt.

HOUTROT De medewerkers constateerden in veel gevallen dat de dakgoot kapot was. ,,Ze zouden zijn aangevreten door houtrot", zegt Karrenbeld. ,,Reparatie zou dan ongeveer 1200 euro gaan kosten. Als ze direct beslisten deden ze de klus voor 950 euro. Die mensen gedroegen zich dusdanig intimiderend en dwingend dat de bewoner niet durfde tegen te sputteren en dan maar akkoord ging." Een bewoner vertrouwde de zaak niet, ging niet akkoord en liet haar dak nader inspecteren. Daaruit bleek dat er niets met haar dak aan de hand was. Zeker tien mensen gingen in zee met het bedrijf.

BEDONDERD Van verschillende kanten kregen de wijkplatforms lucht van de 'malafide praktijken' van dit bedrijf, zoals Karrenbeld het omschrijft. ,,Je wordt gewoon bedonderd. Het is pure intimidatie en oplichting. Veel mensen werden bang en durfden geen nee te zeggen." Nadat de wijkplatforms hun waarschuwingen op de Facebookpagina plaatsten, kwamen ze in contact met het bedrijf. ,,Dat gedroeg zich zeer onbehoorlijk. Ze zetten bijvoorbeeld de namen en telefoonnummers van de mensen die met hen in zee gingen op onze pagina. Waarom weet ik niet. Die hebben we er uiteraard af gehaald."

ANNULEREN Vervolgens kwam een beheerder van een van de Facebookpagina's in contact met het bedrijf. Een medewerker vroeg of de waarschuwingsberichten van de site konden worden verwijderd. ,,Geen probleem, maar dan moesten ze beloven dat ze nooit weer hun gezicht in de gemeente Barneveld laten zien. Niet in Veller, De Burgt, De Vaarst, maar bijvoorbeeld ook niet in Voorthuizen, nergens. Zodra ze weer ergens worden gezien, worden de waarschuwingsberichten er zonder pardon weer op geplaatst. Daar gingen ze mee akkoord. Ook zouden ze het werk dat ze zouden gaan doen in Barneveld kosteloos annuleren." De berichten zijn donderdagochtend inderdaad verwijderd.

Bij consumentenprogramma Radar is Woningverbetering Nederland geen onbekende naam. Er zijn meerdere klachten over het bedrijf binnengekomen, zo is te lezen op de Radar-site. In een reactie zegt 'Dennis' namens het bedrijf tegen deze krant dat hij inderdaad niet meer naar Barneveld komt. ,,Maar het klopt echt niet dat wij iets verkeerd hebben gedaan. We proberen gewoon netjes met onze klanten om te gaan." Hij vindt het niet terecht dat zijn bedrijf in een kwaad daglicht is gesteld. ,,Maar ach, dat is het goed recht van mensen. Ik weet dat wij goed hebben gehandeld en hebben heb dan ook niets te verbergen."