• Travelgoodies
  • Travelgoodies
  • Travelgoodies
  • Travelgoodies
  • Anne van Huis steekt een kruispunt over in New York.

    Travelgoodies

Barnevelders op ´wereldreis zonder einddatum´

BARNEVELD De vaste baan opgezegd, het huis verkocht en de wijde wereld in. Barnevelders Remco Schellekens en Anne van Huis zijn vorige maand zonder einddatum begonnen aan een wereldreis.

Edward Doelman

Vanuit Panama vertelt het Barneveldse stel over het avontuur dat ze zijn aangegaan. Het land in Midden-Amerika is hun tweede bestemming en momenteel wordt gebivakkeerd op het eiland Bocas del Toro. Schellekens en Van Huis vlogen om te beginnen vanuit Amsterdam naar New York, waar zij ruim een week hun ogen uitkeken. ,,We zijn nu vier weken onderweg, maar nog steeds zeggen lokale mensen in Panama soms tegen ons dat we ons niet druk moeten maken. Dat een bus een kwartier later vertrekt of naast wandelaars op een stoep gaat rijden en vragen of zij mee willen, daar moeten we nog aan wennen. Blijkbaar moeten we nog een beetje ontstressen. We zijn in Nederland gewend dat het openbaar vervoer op de minuut af nauwkeurig vertrekt", lacht Remco.

In andere opzichten is het jonge stel al helemaal gewend aan hun nieuwe leven, waarin ze reizen en werken met elkaar integreren. Dat is met name te danken aan het werk van Anne, die als freelance tekstschrijver en blogger een 'digital nomad' genoemd mag worden. Zij is voor haar werk niet gebonden aan een tijd of een plaats, maar kan als 'freelance content creator' overal ter wereld haar laptop openen en werken. ,,Met een stabiele wifi-verbinding ben ik helemaal tevreden en kan ik aan de slag voor mijn opdrachtgevers."

Anne en Remco verzetten samen ook veel werk voor Travelgoodies, hun eigen project. Anne verzorgt de blogs, vormgeving en fotografie, terwijl Remco zich naast fotografie heeft gestort op het in de markt zetten van Travelgoodies. De marketing, administratieve zaken en het vergroten van het online bereik; hij krijgt er steeds meer lol in. ,,Op werkgebied ziet mijn leven er nu compleet anders uit."

Remco was bijna twaalf jaar werkzaam als manueel therapeut bij Centrum Evers in Barneveld. Eind november trad de 34-jarige Barnevelder uit dienst, een bewuste keuze. ,,Ondanks dat ik het bij deze praktijk goed naar mijn zin had, was ik al langer op zoek naar vernieuwing in mijn werk. Ik haalde er steeds minder voldoening uit." En zo gingen er meer dingen tegenstaan. ,,Neem bijvoorbeeld de regeldruk in mijn vak. Die werd steeds groter."

STRESS VAN DE TIJD Tegelijkertijd zag Remco talloze cliënten die gebukt gaan onder de 'stress van onze maatschappij'. ,,De stress van de tijd is terug te zien in het lichaam van m'n patiënten. Met behandelingen kun je er als manueel therapeut tijdelijk wat aan doen, maar het bracht mij wel tot de vraag waar we allemaal mee bezig zijn in deze tijd. We maken elkaar allemaal hartstikke gek." Anne en Remco nemen hun eigen leven als voorbeeld. ,,We zijn inmiddels 5,5 jaar samen en hadden samen een middenwoning. Mensen verwachten dan van je dat je toe bent aan een gezin en misschien zelfs groter gaat wonen."

Het Barneveldse stel deed precies het tegenovergestelde. Het vaste werk is opgezegd, het huis in Veller werd verkocht. ,,We leven de komende tijd vanuit onze backpack. Daar hebben we genoeg aan." Overigens willen Remco en Anne daarmee geen oordeel vellen over andermans keuzes. ,,Nee, natuurlijk niet. Ieder doet het op zijn of haar eigen manier. Dit is de onze."

De keuze om het huis te verkopen, wekte bij sommige mensen verbazing op. ,,We zijn drie jaar geleden ook al samen voor drie maanden door Azië getrokken. Toen hebben we ons huis tijdelijk verhuurd, wat ook een prima oplossing was", zegt Anne. Maar voor deze trip is het stel nog een stap verder gegaan. ,,Alles opzeggen en weggaan, dat geeft een ultiem gevoel van vrijheid." Veel mensen, merkten Remco en Anne, zagen beren op de weg toen zij over hun reisplannen vertelden. ,,Een baan en een huis bieden een bepaalde zekerheid, al kun je je afvragen wat die zekerheid precies inhoudt. Mensen die ons niet begrijpen, zien het opgeven van die 'zekerheden' als obstakels."

MOEILIJK DENKEN Remco en Anne staan wat dat betreft anders in het leven. ,,Soms denken we in Nederland gewoon te moeilijk en leggen we nadruk op onbelangrijke zaken. Dat heeft vermoedelijk ook met een mindset te maken." Naast onbegrip kreeg het duo ook veel aanmoedigingen. ,,Veel mensen die zeiden dat we absoluut onze dromen moesten najagen, dat ze dat zelf ook wel gewild hadden, maar nooit hebben gedaan. Dat was ook fijn om te horen. Door sommige reacties van anderen ben je geneigd om ook moeilijk te gaan denken."

Maar dat vertikken Remco en Anne. Zij leven in het hier en nu, letterlijk en figuurlijk. ,,Een verandering van lifestyle en van mindset, maar het is geen vakantie van lang leve de lol", benadrukt Anne. Zij wijst op het werk. ,,Als we om zes uur opstaan en om half zeven aan de slag gaan, kunnen we flink wat uren maken, voordat we aan het eind van de middag bijvoorbeeld een strandje opzoeken. Voor ons is dit een geweldige combinatie."

GEEN EINDDATUM Hoe lang het Barneveldse stel wegblijft, durven ze nog niet te zeggen. ,,We willen niet de druk hebben van een specifieke einddatum, bijvoorbeeld omdat je verlof van je werk voorbij is. De komende maanden liggen voor ons helemaal open." Maar het kan ook zijn dat de globetrotters voor een paar weken terugkeren naar Barneveld, daar enkele weken verblijven en vervolgens weer verder reizen. ,,Dat ligt bijvoorbeeld ook aan tickets die we kunnen boeken en het verdere verloop van onze trip. Bovendien vinden we het leuk om onze familie weer eens te zien." Remco denkt zelfs aan de mannen van het zevende van SDVB, het vriendenteam waar hij al seizoenenlang onderdeel van is. ,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik de kleedkamersfeer mis."

Voorlopig blijft het stel door Panama trekken. ,,Het land is niet zo populair als bijvoorbeeld Costa Rica, maar zeker niet minder interessant. We hebben bijvoorbeeld al trekkings in de jungle achter de rug, maar zijn ook in authentieke koloniale steden geweest. Panama is een veelzijdig land waar we nog meer van willen ontdekken", zegt Remco, die werkt aan zijn Spaans. ,,Dat is nog wel een punt van aandacht. Met meer Spaanse woorden in m'n vocabulaire kan ik ook leukere gesprekken voeren met de lokale bevolking. Daar wil ik nog meer werk van maken."

CARNAVAL Eind van de maand wordt koers gezet naar het volgende continent: Latijns-Amerika. ,,Het carnaval barst op 1 maart in Colombia los. Dat is na Rio de Janeiro in Brazilië het grootste carnaval ter wereld, dat willen we meemaken." Verder ligt hun reisavontuur nog helemaal open. ,,Maar we zullen sowieso nog naar Azië gaan. Onze vrienden, Enrico en Mylou, wonen in Shanghai en de broer van Anne woont in Thailand. We willen hen dolgraag opzoeken." Maar uiteindelijk zullen ze terugkeren in Barneveld, zo verzekeren ze. Hun liefde voor het kippendorp is daarvoor te groot. ,,Af en toe hebben vrienden geopperd dat we niet meer zullen terugkeren, dat we ergens blijven plakken en daadwerkelijk emigreren. Maar dat is helemaal niet ons plan: In Barneveld wonen veel vrienden en familie. Daar voelen we ons thuis."

Als ze terug zijn, zullen ze weer op zoek gaan naar een nieuwe woning en – dit geldt voor Remco – wellicht een nieuwe baan. ,,Ik zeg niet dat ik niet terugkeer als fysiotherapeut, misschien kom ik er juist achter dat ik het werk ontzettend mis. Maar het kan ook zijn dat ik wat anders ga doen of doorga met het werk waarin ik Anne nu help. Dat ligt helemaal open." In feite geldt het voor hun hele nabije toekomst. ,,We kijken twee, hooguit drie dagen vooruit. Voor ons voelt dat op dit moment als de ultieme vrijheid", besluiten ze.

Remco Schellekens en Anne van Huis schrijven geregeld over hun reiservaringen op hun reisblog Travelgoodies.nl. Ook zijn ze te volgen via Instagram.com/anne_travelgoodies.nl en Facebook.nl/travelgoodies. Op de Facebook-pagina zijn met enige regelmaat 360-gradenfoto's te bekijken.