• Pauw Media

Barnevelds bier als basis voor eigen distillaat

BARNEVELD Anderhalf jaar geleden begonnen twee Barnevelders een lokale brouwerij. Die start was niet eenvoudig, maar inmiddels zijn hun speciale bieren aan een opmars bezig. Er komt binnenkort een eigen distillaat op de markt.

Cees van Dijk

„Voor zover wij weten is er geen echt Barnevelds bier. Voorthuizen kent het ´Voortsche Dwaes'. We kunnen niet achterblijven", zei Jan-Willem Duifhuis in deze krant bij de start van bierbrouwerij 'Smaak' die hij samen met Peter Top had opgericht. „Sinds die tijd, voorjaar 2016, is er van alles gebeurd en hebben we veel beleefd", vertelt hij als we terugkijken op de achterliggende maanden.

SLIJTERS „Destijds begonnen we met vier verschillende bieren: Blonde Duif, Edele Hert, Woeste Wolf en Zwarte Schaap. Dat sloeg aan. In een aantal Barneveldse cafe's wordt nu ons bier geschonken", vervolgt hij. „Ook is het verkrijgbaar bij enkele slijters en via internet. Verder leveren we de biertjes aan een bierspeciaalzaak in Apeldoorn. Ons uitgangspunt is steeds geweest dat we ons blijven richten op Barneveld."

Toch meldt Jan-Willem met gepaste trots dat de flesjes van zijn brouwerij ook in proeflokaal Arendsnest aan de Amsterdamse Herengracht tussen de honderden andere bieren staan. „Ik geef toe, het is best bijzonder als je daar je eigen biertje kunt drinken. Blijkbaar viel het in de smaak, want het was binnen no-time uitverkocht."

BIERPRODUCTIE Aanvankelijk was het lastig om de bierproductie op peil te houden, maar gaandeweg kregen Jan-Willem en zijn compagnon die steeds beter onder controle. Ook over de smaak valt niet langer te twisten, want die bleef samen met de kwaliteit op het gewenste niveau. „Soms moesten we ‚nee' verkopen, simpelweg omdat we door onze voorraad heen waren. Ook dat komt nu eigenlijk nauwelijks meer voor. We produceren voldoende. We willen het huidige niveau behouden, want we vinden het belangrijk dat we achter ons product kunnen staan", benadrukt Jan-Willem.

„Ons huidige bier is wel speciaal, maar niet extreem", legt Jan-Willem uit, als we hem vragen wat de bieren van ´Smaak' bijzonder maakt. „Kleine brouwerijen willen nog wel eens ver gaan. Dan krijg je bijvoorbeeld bier dat heel zuur of bitter is. Of met een sterke pepersmaak. Dat willen we niet, je moet wel bier blijven proeven, vinden we."

Inmiddels is Jan-Willem bierkeurmeester. Hij beoordeelt geregeld bieren van hobbybrouwers. Zijn mede-brouwer mag zich voortaan biersommelier noemen, maar voor beiden blijft het bierbrouwen een neventaak. „We doen het allebei nog steeds naast ons werk. Soms krijgen we wat hulp van vrienden of familie. Zo blijft het ook leuk en houden we tijd om met nieuwe dingen te komen."

EDELHERT Binnenkort komen de twee brouwers weliswaar met iets nieuws, maar niet met een ander biertje. „We waren wat aan het experimenteren. Daar kwam een brouwsel uit waar we niets mee konden, veronderstelden we. Toen bedachten we een distillaat, waarvoor we dat brouwsel als ingrediënt konden gebruiken", zegt Jan-Willem. Zo ontstond ´Bronstijd', een pittig drankje dat, inderdaad, ook is gemaakt van ons bier 'Edele Hert'.

Jan-Willem legt uit dat het de bedoeling is een biertje van ´Smaak' en een glaasje ´Bronstijd' naast elkaar te drinken. ,,Zo kwamen we op het idee van de kopstoot 2.0 die we distilleren samen met Distilleerderij Pronckheer uit Cothen. Deze combinatie is het eigentijdse vervolg op het traditionele glas bier met een jenevertje ernaast. We hebben een mooie cadeauverpakking bedacht, want de feestdagen staan straks voor de deur. Dan zijn mensen toch altijd op zoek naar iets bijzonders."

Met de zelfbedachte kopstoot hebben de twee bierbrouwers een gedistilleerd zijstapje gemaakt, maar ze zijn ook al bezig met de uitbreiding van hun assortiment bieren. ,,Volgend voorjaar hopen we weer met iets speciaals te komen. Waarschijnlijk een seizoensbiertje, maar daar werken we nog aan."

Jan-Willem grijpt ook nog even terug op de Bier-spijsproeverij, het culinaire festijn dat onlangs speciaal voor lezers van deze krant werd gehouden. „Daar konden de mensen van alles proeven. Daar hebben we tons ´Zwarte Schaap' geschonken. Dat is een zogeheten stout, een laten we maar zeggen, pittig biertje. Gelukkig viel het beter in de smaak dan we hadden verwacht. We hebben flink wat complimenten gekregen.

Die waardering stimuleert ons om door te gaan. Ook omdat we er lol in hebben. En onze kopstoot? Ook gewoon proberen."