• Travelgoodies
  • Travelgoodies
  • De werkplek.

    Travelgoodies
  • Travelgoodies

Barneveldse bloggers op wereldreis: hoe bedenk je zoiets?

BARNEVELD De vaste baan opgezegd, het huis verkocht en de wijde wereld in. Barnevelders Remco Schellekens en Anne van Huis zijn op wereldreis. Twee keer per maand bloggen ze voor de Barneveldse Krant over hun ervaringen. Vandaag hun eerste blog.

Zullen we samen op wereldreis gaan? Wat als we ons huis verkopen? Hoe kunnen we mijn werk zodanig bijsturen om volledig locatie-onafhankelijk geld te kunnen verdienen? Het was een warme zomeravond in ons tuintje op Veller. Je kent het wel… barbecue aan, drankje erbij en de beste ideeën ontstaan. Het begon met wat gekke opmerkingen maar stiekem was dit het begin van een nieuw avontuur.

In de weken daarna gingen we gewoon verder met ons leven totdat dit onderwerp een aantal weken later opnieuw ter sprake kwam. Een leuk detail is dat vooral Remco de aanzet gaf, ondanks dat deze stap voor hem meer consequenties zou hebben dan voor mij. Hij werkte al bijna 12 jaar als manueel therapeut bij Centrum Evers in Barneveld. Hoewel hij het erg naar zijn zin had bij die organisatie, zette hem dat ook aan het denken; wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen? Een week later zat de makelaar bij ons aan de keukentafel en had Remco op zijn werk te kennen gegeven te willen stoppen als therapeut.

REALISTISCH? Wij hebben samen de knoop doorgehakt op een dinsdagavond in september. Vrij spontaan, vooral gezien Remco's natuurlijke voorkeur voor zekerheid. Maar wat betekent zekerheid voor ons? Na de plussen en minnen op een rij te hebben gezet, waren wij er snel uit. Gesprekken met vrienden waren ontzettend uiteenlopend. De één had er altijd al van gedroomd en anderen verklaarden ons compleet voor gek want zeg nou zelf; er moet toch gewoon gewerkt worden! Altijd maar willen reizen, dat is toch niet realistisch? 

WERKEN OP REIS We leven in een tijd waarin veel mogelijk is. De afgelopen decennia heeft de 'online wereld' zich zodanig ontwikkeld dat bijvoorbeeld thuiswerken heel normaal is geworden. Om nog een stap verder te gaan; ook de 'digital nomads' vliegen als paddenstoelen uit de grond. Want waarom zou je thuis aan de keukentafel gaan zitten, terwijl je ook in een koffiebar in New York kunt werken? Bijna tien jaar geleden koos ik ervoor om negen maanden te reizen en werken in Australië. Samen met mijn beste vriendin werkte ik overal en nergens, van horeca tot boerderijwerk. We wilden vooral genieten van onze mooie reis en we moesten onderweg werken om dit te kunnen bekostigen. Tegenwoordig liggen die verhoudingen anders. De focus ligt op mijn werk als reisblogger en freelance tekstschrijver en een leuke bijkomstigheid is dat ik dit kan combineren met mijn hobby: reizen.

HUIS VERHUREN OF VERKOPEN We hebben wel een paar nachtjes moeten slapen over deze beslissing: verhuren of verkopen. Drie jaar geleden hebben wij samen drie maanden door Azië gereisd en in die periode hebben we ons huis verhuurd. Dit verliep officieel via een makelaar en het was een goede ervaring. Na die drie maanden vonden we het heerlijk om weer in ons eigen bedje te duiken. Deze keer voelde het beter om de hele hut te verkopen en voor volledige vrijheid te gaan. Geen einddatum en geen huurders waarmee er toch dingen geregeld zouden moeten worden. Natuurlijk speelde de gunstige huizenmarkt ook een rol bij het maken van deze beslissing. Toch kleven er ook wat nadelen aan; we hebben afscheid genomen van een plek waar we jarenlang fijn gewoond hebben. Als we terug komen moeten we nog maar zien waar we terecht komen maar dat zien we tegelijkertijd als een leuke uitdaging. 

ONTSPULLEN Als ik naar mijn backpack kijk, geeft mij dat een vrij gevoel. Het feit dat we kunnen gaan en staan waar we willen geeft ruimte, bewegingsruimte maar ook ruimte in mijn hoofd. Toch hebben we een basisinboedel in Nederland opgeslagen. We hebben veel verkocht en weggegeven maar ook de nodige spullen bewaard. Wanneer we weer voor een vaste woonplek kiezen, hebben we in ieder geval nog een bed, bank, eettafel en wat persoonlijke accessoires. 

WAAR STAAN WE NU? Op dit moment zijn we ruim twee maanden onderweg en hebben we alweer in twintig verschillende accommodaties geslapen. Na onze start in New York, hebben we een maand door Panama gereisd. Daarna zijn we doorgevlogen naar Colombia waar we nu (na 3,5 week) nog lang niet uitgekeken zijn. Wat onze volgende bestemming wordt? Daar gaan we binnenkort maar eens over nadenken. De komende weken schrijven wij elke 14 dagen een artikel voor de Barneveldse Krant waarin we onze reiservaringen delen. We gaan daarbij verder in op de verschillen in samenleving en denkwijze in diverse landen. Wij als Dutchies denken natuurlijk alles het beste te weten, maar is dat wel echt zo?

Groetjes uit Colombia, Anne & Remco

Wil je meer lezen van Anne & Remco? Check hun reisverslagen of volg hun dagelijkse updates op Instagram .