• Hans-Lukas Zuurman

Barneveldse huisarts De Jong (58) overleden

Hans-Lukas Zuurman

BARNEVELD Huisarts Gerlof de Jong van de Barneveldse huisartsenpraktijk Asklepios aan de Nieuwe Markt in Barneveld is donderdag overleden. Hij is 58 jaar geworden.

Dat bevestigt een medewerker van de artsenpraktijk namens de familie. De Jong was al enige tijd ziek thuis en leed aan kanker. In het Barneveldse was hij geen onbekende. Hij begon zijn praktijk op 1 januari 1986 vanaf de eerste etage van een huurwoning aan de Wildzoom in Barneveld. De onderneming groeide uiteindelijk uit tot een praktijk van zo'n drieduizend patiënten in Medisch Centrum Asklepios.

De huisarts stond als sympathiek te boek en toonde hart voor zijn patiënten. Het brede spectrum aan gezondheidsvragen dat dagelijks op hem afkwam, boeide de Barnevelder. ,,Iedereen die hier komt, heeft een probleem dat op dat moment voor die persoon van belang is. Ik vind dat ik er dan ook altijd moet zijn'', verklaarde hij eind januari 2011 in de Barneveldse Krant in een interview ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als huisarts. Hij benadrukte tevens het belang van preventieve gezondheidszorg. ,,Ik werk bijvoorbeeld mee met het project Kiplekker waarin mensen onder begeleiding werken aan een gezondere leefstijl in voeding en beweging en proberen die stijl vast te houden. Een dokter moet niet alleen pillen geven, vind ik. Als het zonder medicatie kan is het natuurlijk beter.''

De Jong hield van een een goede balans tussen werk en privé. ,,Ik wil ook tijd hebben voor mijn gezin, paardrijden, golf en fitness. Vroeger liep ik veel marathons, maar door een blessure gaat dat niet meer.'' In de tussentijd volgde hij diverse cursussen, onder meer op het gebied van oogheelkunde en cognitieve gedragstherapie.

De Jong wordt aanstaande woensdag 22 juli op begraafplaats De Plantage in Barneveld begraven.