• Lex van Lieshout

Barneveldse woningmarkt bereikt cijfers van voor de crisis

BARNEVELD De woningmarkt in Barneveld zit nog steeds in de lift. In het derde kwartaal van dit kalenderjaar verkochten de NVM-makelaars 195 woningen, een stijging van maar liefst 46 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2014. Destijds verwisselden 133 woningen van eigenaar. Dat blijkt uit de cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars heeft gepubliceerd.

Edward Doelman

Barneveld doet het procentueel gezien beter dan het landelijke beeld. In totaal werden 36.277 bestaande huizen verkocht, 27 procent meer dan een jaar geleden. De cijfers zijn volgens de makelaarsvereniging een record. ,,Het is het beste derde kwartaal sinds 2007, voor de crisis dus", laat voorzitter Ger Hukker weten. De uitstekende cijfers zijn sowieso opmerkelijk volgens hem: ,,In de zomermaanden vinden altijd minder verhuisbewegingen plaats dan in het lenteseizoen. Daarnaast hadden we iets minder transacties verwacht met het oog op de strengere maatregelen voor de Nationale Hypotheek Garantie." Per 1 juli is de NHG-grens verlaagd naar 245 duizend euro.

 

GOEDE VERKOOPZOMER Ook in Barneveld wijken de zomercijfers nauwelijks af van de lenteaantallen. In het derde kwartaal werden 195 woningen verkocht, in het tweede kwartaal waren dat 202 woningen. De gemiddelde verkooptijd van een woning is vastgesteld op 87 dagen. Een tussenwoning gaat gemiddeld echter nog veel sneller van de hand: Zo'n huis staat gemiddeld 53 dagen te koop in de gemeente Barneveld. Wel is dit acht dagen langer dan in het tweede kwartaal.

Wat de huizenprijzen betreft is er zowel goed als slecht nieuws waar te nemen voor Barneveldse huizenbezitters: Ten opzichte van een jaar geleden zijn de woningprijzen licht gestegen, van een gemiddelde transactieprijs van 254 duizend euro naar 256 duizend euro.

 

FIKSE DALING Opvallender is echter de fikse daling ten opzichte van het tweede kwartaal. Toen ging een woning voor gemiddeld 263 duizend euro van de hand. Dit is een daling van 2,7 procent. Vooral vrijstaande woningen gaan gebukt onder de waardedaling. Voor hoek- en twee-onder-een-kapwoningen is wel een licht stijgende lijn zichtbaar.