• Jannes Bijlsma

Bewoners Vink-zand protesteren tegen woz-waarde

BARNEVELD De Stichting Bewonersbelang Onderzoek Bouwgrond protesteert namens haar leden tegen de woz-waarde van hun woningen. Deze staan in wijken waar 'Vink-zand' is toegepast onder wegen en stoepen. De stichting stelt dat er sprake is van bodemvervuiling en neemt een fiscalist in de arm.

Dat laat de stichting weten in een mail aan de leden. De fiscalist maakt een bezwaarschrift, die de leden bij de gemeente Barneveld kunnen indienen. De bodemvervuiling zou zorgen voor waardedaling van hun woningen. De leden menen daarom minder belasting voor woningbezitters te hoeven betalen.

Aanleiding van het bezwaar is het onder meer in de Barneveldse wijken Veller en Eilanden-Oost toegepast zand van Vink, waarvan de Gelderse Omgevingsdiensten bij een controle constateerden dat die onjuist gekeurd zou zijn. In het verontreinigde zand werd de giftige stof styreen gevonden, na de sanering bij Vink. Op basis van die keuring had het zand niet onder woonwijken toegepast mogen worden. Het bedrijf besloot het zand echter niet opnieuw te reinigen, maar opnieuw te keuren onder andere regels. Daarin werden geen giftige stoffen meer aangetroffen, waarop het zand alsnog werd toegepast onder de woonwijken.

Bij nader zandonderzoek in Veller en Eilanden-Oost, uitgevoerd door het bureau RoyalHaskoningDHV in opdracht van de gemeente Barneveld, bleek 99 procent van het zand schoon. Op één plek in Eilanden-Oost werd styreen gevonden; zeven keer meer dan is toegestaan. De gemeente Barneveld laat dat stuk grond saneren.

De bewonersstichting - die zeker 140 leden telt - stelt de gemeente Barneveld, de provincie Gelderland en Vink aansprakelijk voor de imagoschade die ze zegt te lijden onder de kwestie. Deze partijen worden opgeroepen voor een voorlopig getuigenverhoor onder ede. De groep bewoners is onder meer op zoek naar antwoord op de vraag waar het zand - voordat het werd gereinigd bij Vink - vandaan komt. Die vraag heeft Vink tot op heden, uit privacyoverwegingen, niet willen beantwoorden. 

Daarnaast beraadt de groep bewoners zich op het laten uitvoeren van een onafhankelijk technisch bodemonderzoek.

Label:

Zandcrisis