• Hans-Lukas Zuurman

BMV trekt stekker uit proef extra winkeluur op zaterdag

BARNEVELD De Barneveldse Middenstands Vereniging (BMV) trekt voortijdig de stekker uit de proef met het verlengde openingsuur op zaterdag. Na zes keer proberen, haken steeds meer winkeliers af. Van de 159 centrumwinkeliers deden er afgelopen zaterdag nog maar 37 mee.

Hans-Lukas Zuurman

,,Blijkbaar zijn zowel klanten als winkeliers er minder aan toe dan wij dachten'', stelt BMV-voorzitter Wilma Gorissen vast. ,,Wij kunnen nu niet langer communiceren dat je zaterdags na 17.00 uur kunt winkelen in Barneveld. Het aantal winkels dat open blijft, is te weinig.'' Gorissen zegt de keuze van de afhakende winkeliers te begrijpen omdat er ,,een zeer minimaal aantal klanten'' is tussen 17.00 en 18.00 uur. ,,Wij hebben als BMV aangegeven dat het ook een kwestie van wennen is, maar het blijft hele lastige materie om tot een uniform beleid te komen. We zullen dit zeker gaan evalueren.''

Volgens de voorzitter hebben bij de BMV zich ook klanten gemeld die ,,teleurgesteld'' waren dat er in de praktijk zo weinig winkels langer open zijn op zaterdag. ,,Maar het lijkt erop dat veel klanten geen behoefte aan verlenging hebben.'' De winkeliers die wél openblijven kunnen dat volgens Gorissen zelf via onder meer sociale media blijven communiceren.

De proef die aanvankelijk tot en met zaterdag 3 okober zou duren, moest een 'happy hour' met speciale aanbiedingen opleveren. Het was de uitkomst van een besluit van de BMV-leden in april om met een voorstel voor gelijke openingstijden in het centrum te komen. Kort daarvoor hadden met name mode-ondernemers in de Jan van Schaffelaarstraat al besloten langer open te blijven. Dit omdat ze anders moeten sluiten ,,als het lekker druk is'', aldus ondernemer Hans Soeterboek destijds in deze krant.