• Slooppanden aan het Julianaplein werden meerdere keren in brand gestoken.

    AberMedia

Brandweer: rustige jaarwisseling in Barneveld

BARNEVELD De brandweer is van Oudejaarsdag tot Nieuwjaarsochtend zo'n zeventien keer uitgerukt in de gemeente Barneveld. Dat meldt Allard Schimmel, woordvoerder van de brandweer Gelderland-Midden. Hij spreekt van een rustige jaarwisseling in Barneveld en omstreken.

Vijftien keer moest de brandweer sinds zaterdagochtend in actie komen voor een buitenbrand, aldus Schimmel. ,,Daarbij gaat het om brand in afval of rommel op straat, of brand in containers, al dan niet met opzet veroorzaakt.''

Tot zes uur zaterdagmiddag rukte de brandweer twee keer uit voor een buitenbrand in het dorp Barneveld. Oudejaarsavond waren er in Barneveld zes buitenbranden, onder meer aan de P.C. Hooftstraat, de Zonnebloemstraat, de Lobeliastraat en de Oldenbarnevelderplein. Schimmel had Nieuwjaarsmorgen overigens geen informatie over agressie tegen politie en brandweer bij die laatste buitenbrand. Wijkagent Roy Poortman meldde op Facebook dat omstanders zwaar vuurwerk naar hem en de brandweer gooiden.

JULIANAPLEIN Na twaalf uur 's nachts moest de brandweer nog drie keer uitrukken voor buitenbranden aan onder meer de Leibeek. Op het Julianaplein werden daarnaast meerdere keren slooppanden in brand gestoken. Verder moest de brandweer afgelopen nacht een dakbrand blussen in Garderen.

CONTAINERBRANDEN In de dorpen rondom Barneveld bleef het rustig. ,,In Voorthuizen waren er Oudejaarsavond twee meldingen van containerbranden: aan de Bakkersweg en aan de Spade'', meldt Schimmel.

Aan de Ericaweg in Stroe woedde op Oudejaarsdag brand in een container. Op Nieuwjaarsochtend was er een buitenbrand aan de ds. Sybrandistraat in Zwartebroek. Uit Kootwijkerbroek en Terschuur zijn geen meldingen gekomen.

In Nijkerk rukte de brandweer van Oudejaarsdag en Nieuwjaarsochtend zeven keer uit. Uit Scherpenzeel heeft de brandweer geen enkele melding gekregen, aldus Schimmel.