• Wouter van Dijk

Burgemeester: '1000 Barnevelders en 400 bedrijven erbij'

BARNEVELD Ook in 2017 is de gemeente Barneveld weer verder gegroeid. Het aantal inwoners steeg tot bijna 57.700, maar ook de werkgelegenheid is toegenomen. In één jaar tijd werden 408 nieuwe bedrijven geregistreerd in deze gemeente.

Burgemeester Asje van Dijk benoemde deze demografische en economische groei van Barneveld dinsdagavond in zijn nieuwjaarstoespraak. De teller van het aantal Barnevelders staat momenteel op 57.366 personen, 988 Barnevelders meer dan er op 1 januari 2017 waren. In augustus groeide Barneveld het hardst, met 137 inwoners erbij in één maand.

Dat er daarnaast meer bedrijven zijn, is volgens Van Dijk ook terug te zien in de groeiende werkgelegenheid. Die nam het afgelopen jaar met vier procent toe tot in totaal meer dan 32.000 arbeidsplaatsen. Het aantal inwoners met een werkloosheids- of bijstandsuitkering daalde tegelijkertijd het afgelopen jaar met 20 procent.

In zijn toespraak stond de burgemeester ook stil bij de plotselinge dood van de veertienjarige Romy uit Hoevelaken, leerlinge van de J.H. Donnerschool in De Glind. Tevens bracht hij het fipronilschandaal in herinnering, waar veel pluimveehouders in deze regio het afgelopen jaar door getroffen werden.