• ...
  • ...

Burgemeester sluit grote wietplantage in Kootwijkerbroek

KOOTWIJKERBROEK Burgemeester Asje van Dijk heeft op woensdag 18 juli een pand op bedrijventerrein Puurveen in Kootwijkerbroek gesloten, omdat hier een grote wietplantage met ruimte voor in totaal duizend wietplanten werd aangetroffen. Er zijn drie verdachten aangehouden. 

Wouter van Dijk

Dat brengt de gemeente Barneveld vandaag naar buiten. Dat deze sluiting nu gemeld wordt, heeft volgens de gemeente en de politie te maken met het onderzoek naar eventuele verdachten en betrokkenen, dat de afgelopen weken plaatsvond. Het gaat om een bedrijfspand aan De Standerd in Kootwijkerbroek. Nadat de politie een tip ontving van iemand die een verdachte situatie had opgemerkt in de omgeving van dit pand, vond op 18 juli een inval plaats. De politie en de gemeente troffen op de eerste etage twee kweekruimtes aan en een ruimte met groeimiddelen. In de kweekruimtes hadden negentien planten per vierkante meter gestaan, in de andere ruimte dertien planten per vierkante meter. Er stonden in het pand in totaal 1080 plantenbakken.

MEER DAN EEN TON WINST De wietplantage had een dermate omvang dat er, zo becijferde de politie, meer dan een ton aan winst werd gemaakt door de eigenaren van de plantage. De politie heeft drie verdachten aangehouden en de eigenaar van het pand uitgenodigd voor een gesprek. Op basis van de zogeheten Wet Damocles ,die sinds maart 2016 in werking is, heeft de burgemeester zijn bevoegdheid gebruikt om het pand te sluiten. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat het gevaar voor de openbare orde rondom de kwekerij wordt weggenomen. Vanwege de dusdanig slechte installaties lag volgens de gemeente bij dit pand brandgevaar op de loer.

EERST ONDERZOEKEN Het is volgens gemeentewoordvoerder Bertil Rebel gebruikelijk dat bij een dermate grote wietplantage pas ruchtbaarheid aan de inval wordt gegeven, als het politie-onderzoek naar eventuele verdachten volledig is afgesloten. ,,Er moest eerst in kaart gebracht worden wie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de plantage en welke mogelijke lijntjes er liggen met bestaande drugssyndicaten elders in het land. Daar is de afgelopen periode aan gewerkt.''

Verschillende ondernemers die vlakbij het drugspand hun bedrijf hebben, zeggen vóór de inval niets gemerkt te hebben van de wietplantage. Ze ervaren de omgeving op Puurveen als veilig, zo laten ze weten.

De gemeente Barneveld roept inwoners op verdachte situaties altijd te blijven melden. ,,Drugsproductie en –handel hebben niet alleen gevolgen voor de volksgezondheid, maar zijn ook gevaarlijk voor de omgeving. Foute installaties kunnen bijvoorbeeld leiden tot kortsluiting, met brand tot gevolg.'' Tipgevers met informatie over mogelijke hennepkwekerijen, kunnen de politie bellen via 0900-8844 of (anoniem) via 0800-7000.