• De stacaravans op Camping De Bokkesprong zullen de komende maanden verdwijnen.

    ...

Camping verdwijnt; deel gasten voelt zich gedupeerd

STROE Camping De Bokkesprong in Stroe komt in andere handen. De familie Scholten heeft het terrein verkocht aan de firma Vastgoed op de Dam. De nieuwe eigenaar, Stroeënaar Eric Verdaasdonk, kan nog niet tot in detail aangeven wat hij met het terrein van plan is. Zeker is wel dat het geen camping blijft. Tientallen vaste klanten - waarvan sommige al sinds jaar en dag naar Stroe komen om te recreëren - voelen zich gedupeerd.

Jannes Bijlsma

De camping aan de Heetkamperweg is in de ogen van Verdaasdonk verouderd en ‘niet toekomstbestendig’. ,,Er zouden erg veel investeringen nodig zijn om deze camping weer rendabel te krijgen. Iedereen die hier komt, ziet dat het hier veroudert. Daarom maken we er nieuwe plannen voor.”

ZORGAFHANKELIJK Hoe die er exact uitzien, wil ondernemer Verdaasdonk nog niet zeggen. Hij is eigenaar van een bedrijf uit Ede dat hulpmiddelen voor mensen die zorgafhankelijk zijn verkoopt, levert en onderhoudt. ,,Zorg past bij mij. We gaan hier dus iets doen met ‘zorg’ en wonen’ voor ouderen, maar meer kan ik er echt nog niet over zeggen.”

De recreanten die weg moeten, krijgen van de nieuwe eigenaar nog tot eind 2019 de tijd om een ander onderkomen te zoeken met hun stacaravan. Verdaasdonk biedt hen aan daar zelf ook bij te helpen. ,,Sommige hebben zelf al bij andere campings in de omgeving geïnformeerd of ze daar terecht kunnen, zoals bij camping De Meidoorn. Als zij daar behoefte aan hebben willen we ze daarbij helpen, daar waar mogelijk. Ik begrijp dat dit voor hen een ingrijpende beslissing is.”

ONVOLDOENDE ONDERHOUDEN En dat blijkt inderdaad het geval te zijn. Eén van de recreanten (,,niet met de naam in de krant”) is het met Verdaasdonk eens dat het terrein ‘wat gedateerd oogt’, maar deelt zijn conclusie niet dat de Stroese familiecamping ‘niet toekomstbestendig’ is. ,,Ja, de coniferen staan wat hoog en er zijn veel bomen dood gegaan. Maar met een kleine investering was het best mogelijk om hier wat moois van te maken. Dan had er weer leven in de brouwerij gekomen. Het terrein is de laatste jaren gewoon onvoldoende onderhouden. Dat was een keuze van de oude campingeigenaar, maar wij zijn er nu de dupe van.”

GEWONE MAN De campinggast, die al jaren naar Stroe komt, vreest dat sommige recreanten in de financiële problemen komen als de caravans weg moeten. ,,Een verhuizing kost al gauw 2000 euro. Dat heeft niet iedereen even voorhanden. Kijk: dit is een camping voor de gewone man; de huurprijzen liggen hier iets lager dan elders.”

PIJN Voor sommige campinggasten gaat het een emotioneel afscheid worden, denkt hij. ,,Er is hier door de jaren heen natuurlijk wel iets opgebouwd met de mensen onderling. Dat gaat straks verdwijnen. Dat doet pijn.” Toch neemt de man de huidige en nieuwe eigenaar niets kwalijk. ,,Het is je goed recht als eigenaar om je camping te verkopen en voor de nieuwe eigenaar om er iets nieuws mee te doen. Maar wij zitten ermee.”