• Wouter van Dijk

CDA wil opheldering over gevolgen faillissement bouwbedrijf

BARNEVELD ,,Heeft het faillissement van Veldhuizen Totaal Bouw consequenties voor de gemeente Barneveld? En was het bij de gemeente bekend dat het bouwbedrijf uit Kootwijkerbroek niet was aangesloten bij een bouwgarantieinstituut?´´ Deze en andere vragen heeft CDA Barneveld vrijdag gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

,,Het ontbreken van de afbouwgarantie heeft in sommige gevallen ernstige financiële gevolgen gehad voor particulieren´´, stellen raadsleden Arjan Westerneng en Maarten Schipper. ,,Daarnaast heeft dit ook gevolgen voor lokale ondernemers en wellicht ook voor de gemeente. De gemeente heeft immers vrij actief zaken gedaan met de betreffende firma, waarbij te denken valt aan de Esvelderbeekzone, Veller en Eilanden Oost.´´

VERPLICHTING De CDA-raadsleden vragen zich ook af of er in de gemeente nog meer bouwers actief zijn die niet zijn aangesloten bij een garantieinstituut voor de woningbouw en welke risico´s de gemeente daardoor loopt. ,,Is het mogelijk is om aansluiting bij een garantiefonds verplicht te stellen bij bouwbedrijven die in Barneveld bouwen?´´, is een andere vraag waarop de christen-democraten graag een antwoord willen. Garantiefondsen als SWK, Woningborg, Bouwgarant betalen de meerkosten voor de afbouw van de woning als de oorspronkelijke ondernemer tijdens de bouw van de woning failliet gaat.

De rechtbank in Zutphen verklaarde ontwikkelaar Veldhuizen Totaal Bouw uit Kootwijkerbroek woensdag 5 oktober failliet. Veldhuizen bouwde op dat moment met name in de Barneveldse deelwijk Eilanden-Oost en in de Barneveldse wijk Veller.