• Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker

Charles A.E. Groot ontvangt oeuvreprijs bij Zilveren Duif Awards

BARNEVELD ,,Veelkleurig en een signaal dat christelijke muziek groeit in omvang bij artiesten en publiek: dat is de conclusie na de uitreiking van de Zilveren Duif Awards  2019'', vindt Jochebed Neuteboom, organisator van het gala. Donderdagavond 14 maart zijn tijdens een avondvullende show in Veenendaal deze onderscheidingen voor christelijke muziek uitgereikt. De Zilveren Duif Awards kenden daarbij een aantal primeurs, waaronder een record aantal categorieën en optredende artiesten. De uit Barneveld afkomstige Charles A.E. Groot ontving tijdens het gala een prijs voor zijn hele Oeuvre.

Ted Walker

TRANEN Groot nam de prijs met tranen in zijn ogen in ontvangst. ,,Het verzoek van de broeders van de pinkstergemeente in 1978 om een lied te schrijven voor de pinksterconferentie, daar is het allemaal ontstaan. Hoe dat is gegaan dat weet ik niet, maar het is daarna het land door gegaan, er zijn heel veel bundels verschenen en vandaag de dag zijn de liederen nog altijd bij veel mensen bekend. Het is fijn om te horen dat mensen voor je zingen. Maar ik prefereer nog steeds, en ik hoop je dat niet erg vindt, om zelf de lof van God te zingen zo lang je dat kunt. Ik hoop dat ik daar in mijn leven een bijdrage in heb mogen doen.''

KIPPENSCHUUR De worldbeat band Trinity sleepte twee awards in de wacht. Met een oefenruimte boven een kippenschuur in Barneveld krijgen deze awards een 'Barnevelds tintje.' De boomlange Bert Bos is de bassist van de band. ,,We oefenen inderdaad boven 9000 kippen'', zegt hij met een brede grijns. Op de vraag hoe hij de avond heeft beleefd komt een duidelijk antwoord. ,,Weet je, wij maken er geen geheim van dat we graag winnen. We zijn trots op wat we maken, en als dat dan ook nog gewaardeerd wordt, dat vinden we top. Winnen staat hier voor waardering. We steken heel veel tijd en energie in onze muziek, als dat dan opgemerkt wordt, ja, dan is dat gewoon tof.'' Trinity won een award voor beste album en beste pop- of rockalbum.

NOOIT EERDER Het gala in De Basiliek in Veenendaal leverde met een afterparty en maar liefst zestien optredende artiesten een record. Nooit eerder stonden tijdens de Zilveren Duif Awards zoveel artiesten tijdens één avondvullend programma op een podium. Ook werd het aantal categorieën uitgebreid naar twaalf. Onder meervoudige winnaars bevonden zich de hiphop-formatie Damascus (drie awards) en world-folk band Trinity (twee awards).

In drie categorieën werden de winnaars niet gekozen door de vakjury (onder leiding van oud-politicus André Rouvoet): de CCLI Oeuvreprijs (voor de predikant / liedschrijver Charles A.E. Groot), de Lifetime Achievement Award (voor Arjan van den Bijgaart van platenmaatschappij Ecovata) en de Artiest van het Jaar, waar het publiek via online stemmen als winnaar het kindercollectief Make Some Noise Kids koos.

THEMA Het gala had dit jaar als thema ‘Van binnen naar buiten’; een verwijzing naar de inspiratie van christelijke muziek die gedeeld wordt met de buitenwereld. Met de grote hoeveelheid live muziek, een nauwer betrekken van het publiek en meer expliciete aandacht voor diversiteit in genres wil de organisatie tonen welke ontwikkeling christelijke muziek in Nederland en over de grenzen maakt. Onder de uitreikers bevonden zich betrokkenen uit de muziekindustrie uit binnen- en buitenland. Zo reikte de Amerikaanse producer Ian Eskelin via video de prijs uit voor ‘Producer van het jaar’ aan Frank van Essen. In de categorie ‘Internationaal album van het jaar’ won crossover-sensatie Lauren Daigle met haar recente album ‘Look Up Child’.

OVER ZILVEREN DUIF De Zilveren Duif Awards bestaan sinds de jaren ’80 en zijn de onderscheidingen voor christelijke muziek in Nederland en stimuleren de kwaliteit, diversiteit en authenticiteit ervan. De Zilveren Duif is in de afgelopen jaren een samenwerkingsverband geweest van (grotendeels christelijke) platenmaatschappijen, media en muziekorganisaties.