• Heliflight.nl

Chemiereus lijft Twilmij in

STROE/HEERLEN Het Nederlandse chemieconcern DSM neemt veevoederbedrijf Twilmij in Stroe over. Ook het nevenbedrijf Kwalipak in Stroe valt binnen deze overname. De twee Stroese bedrijven blijven wel onder hun eigen naam opereren. De verwachting is dat de overname over twee tot drie maanden rond is. Deze stap heeft in Stroe geen personele consequenties.

Wouter van Dijk

Met de overname versterkt DSM haar positie op het gebied van veevoeder en gezondheid op de Noordeuropese markt. Voor Twilmij betekent deze stap naar eigen zeggen een verbetering van de slagkracht en de coninuïteit van het bedrijf aan de Houtbeekweg. ,,Een gouden kans voor ons'', zegt directeur René Slagmolen, die naar eigen zeggen trots is onderdeel te mogen uitmaken van DSM.

Voor het concern is de overname naar eigen zeggen een logische stap. ,,De centrale ligging van het bedrijf, in het midden van Nederland, geeft ons de mogelijkheid de service naar onze klanten te verhogen'', aldus woordvoerder André van der Elsen ,,Dit Stroese bedrijf past heel goed bij ons, zowel qua kennis en innovatie als hoge kwaliteit en strategie.'' Opvallend zijn volgens DSM de moderne technieken waar het bedrijf de afgelopen jaren in geïnvesteerd heeft. Het mengen van premixen - toevoegingen voor diervoeder, met onder meer vitaminen en mineralen - gaat in de fabriek volautomatisch, waardoor de veiligheid en kwaliteit van de producten geborgd zijn.

Twilmij heeft een succesvolle groei doorgemaakt en behaalde vorig jaar een netto omzet van 70 miljoen euro. Sinds 1992 is in Stroe, naast de Twilmij, ook het bedrijf Kwalipak gevestigd. Dit bedrijf verzorgt kleinverpakkingen voor de diervoederindustrie. Wat DSM voor de koop van Twilmij en Kwalipak heeft neergelegd, wordt niet bekendgemaakt, meldt Van der Elsen.

Voor het Stroese bedrijf is de overname vooral een gouden kans voor een betere toekomst, stelt directeur René Slagmolen. ,,Wat hier nu gebeurt is een bundeling van krachten. DSM is met inmiddels veertig premixfabrieken een concern met ontzettend veel kennis in huis. Door nu in dit concern op te gaan, vergroten we met deze sterke combinatie onze slagkracht en ons marktaandeel in ons focusgebied Noordwest-Europa. De waarborging van continuïteit op lange termijn is nergens beter in handen dan bij de producent van de belangrijkste ingrediënten, zoals de vitaminen en innovatieve producten.'' DSM-woordvoerder Van der Elsen: ,,Op onze beurt voegt Twilmij veel toe aan de expertise die we al hebben opgebouwd op het gebied van premixen.'' Het concern behaalde vorig jaar op het gebied van diervoeding een jaaromzet van 2,4 miljard euro.

De combinatie van beide bedrijven verhoogt naar eigen zeggen de slagkracht om innovatieve oplossingen voor de diervoederindustrie gerichter op de markt te brengen. Omdat de overname gericht is op versterking en niet op kostenbesparing, hoeven de bestaande 78 werknemers van het bedrijf zich geen zorgen te maken over hun baan, vervolgt Slagmolen. ,,Sterker nog, we gaan ervan uit dat we de komende jaren sterk zullen groeien qua productiecapaciteit en dus ook qua personeel. Deze stap zorgt voor zekerheid en continuïteit voor Twilmij.''

Twilmij maakte de laatste jaren een forse groei door, vorig jaar werd een uitbreiding gerealiseerd. Het bedrijf, opgericht in 1963 door Henk Nijen Twilhaar, produceert premixen en melkvervangers voor diverse mengvoederbedrijven. Het bedrijf startte in Amersfoort, maar sinds de jaren zeventig is het een begrip in Stroe.