Column Zevensprong | "Zwembadpad"

Ik kan het eigenlijk niet geloven, maar de gloednieuwe weg bij zwembad De Heuvelrand heet het Zwembadpad. Er werden in totaal vijftig namen ingediend (door enthousiaste Voorthuizenaren), maar uiteindelijk vond een commissie van onvoorstelbaar wijze heren dat de naam Zwembadpad het beste aansloot bij de omgeving. Zucht. Waarom nog een prijsuitreiking organiseren als je toch al weet dat je voor de saaiste en voorspelbaarste naam kiest? Wat mij betreft ben je dan toch echt van het (zwembad)padje af. Zonde van alle creativiteit, zonde van alle energie. Het is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt. Na een lange speurtocht werd het plein voor het Schaffelaartheater Theaterplein genoemd (hoe kom je erop?), terwijl het plein in de wijk Oldenbarneveld na zeer rijp beraad tot Oldenbarneveldplein werd gepromoveerd (hoe verzin je het?). Gemeente, doe ons alstublieft een lol en laat ons met rust. Als er kansloze namen moeten worden bedacht, kunnen jullie dat zelf wel.

Ik kan het eigenlijk niet geloven, maar ze bestaan echt. Tot voor kort was ik in de veronderstelling dat Henk en Ingrid verzonnen namen waren, dat ze in een creatieve bui waren ontsproten aan het brein van Geert Wilders. Maar verslaggever Martin Boon kwam de echte Henk en Ingrid tegen tijdens zijn bezoek aan het Valkschepad (zie pagina 5). Het echtpaar is overigens geen fan van Wilders. ,,Hij wilde ons eens de hand schudden, maar toen hebben we hem keihard geneGeert.''

Ik kan het eigenlijk niet geloven, maar Voorthuizen heeft zijn eigen trein. Sterker nog, het zijn er twee: Brutus en Bello heten ze en ze rijden elke donderdag naar Barneveld. Bij camping 't Beloofde Land is zelfs een speciale halte ingericht voor Voorthuizenaren die een bezoek willen brengen aan de Oud Veluwse Markt.

Een beetje triest is het wel. Hebben die Voorthuizenaren eindelijk hun eigen trein, rijdt-ie alleen maar naar Barneveld. En een echte Voorthuizenaar gaat daar voor geen goud heen.

Een echte Voorthuizenaar stopt bij de spoorwegovergang op bedrijventerrein Harselaar, waar Barneveld vroeger ophield en Voorthuizen begon.

Iets minder principiële Voorthuizenaren konden deze week dus met Brutus naar Barneveld. ,,Ik heb er geen moeite mee hoor'', aldus een passagier op leeftijd. ,,Ik ga weliswaar naar Barneveld, maar in de wetenschap dat ik aan het einde van de dag gewoon weer terugkeer naar 't Beloofde Land.''

De verjaardag van Alie ter Haar kan nu al niet meer stuk. De Voorthuizense, die al sinds mensenheugenis lid is van deze krant, was van plan om haar 'taartbon' van de Barneveldse Krant (gekregen voor haar trouw) te besteden aan haar verjaardagstaart. Afgelopen weekend ging ze op zoek naar haar tegoedbon, maar Alie had hem zo goed verstopt, dat ze hem niet meer kon vinden. En dus belde ze ons met de vraag of we misschien een nieuwe bon wilden opsturen. Zo gezegd, zo gedaan. En zo ben ik stiekem toch een beetje trots dat Alie's feestje mede dankzij mij extra gezellig wordt. Fijne verHaardag, Alie.

Erik Roest

- columnist Barneveldse Krant-