• Burgemeester Asje van Dijk feliciteert eigenaar Albert Hotzky van De Babbel met het winnen van de PreufAward.

    Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel
  • Bram van den Heuvel

De Babbel wint PreufAward

BARNEVELD Een forse stijging van het aantal bezoekers. Die constatering doet voorzitter Gert Ansink van de stichting Hét Preuvenement over de eerste dag van het culinaire festijn. Dat wordt deze week voor de tweede keer in Barneveld gehouden. ,,Vanavond verwachten we het dubbele aantal bezoekers vergeleken met vorig jaar'', zegt Ansink.

Woensdag was de eerste dag van Hét Preuvenement op het Theaterplein. Zowel ondernemers als inwoners kunnen twee dagen lang kennismaken met en proeven van verschillende restaurants en foodspeciaalzaken uit de regio. Vorig jaar was de eerste editie van het festijn op landgoed De Schaffelaar, waar 1250 mensen op af kwamen. Dit jaar is gekozen voor het Theaterplein, waar volgens de organisatie meer ruimte is voor zowel bedrijven als bezoekers. Die locatie lijkt goed uit te pakken. ,,Alle kaarten voor vanavond zijn verkocht'', zegt Ansink. ,,En gisteren was het ook flink druk.''

De PreufAward werd woensdag uitgereikt aan het Barneveldse restaurant De Babbel. Zestien deelnemers presenteerden hun gerechten voor ondernemers en 'Preufvrienden'. Een jury onder voorzitterschap van chef-kok en culinair recensent Huub Oudshoorn nam de proef op de som. De Babbel serveerde spareribs, kalfslende en eend, alles bereid op een barbecue in de vorm van een locomotief, vertelt Oudshoorn. ,,Het vlees was op hout gestookt en prachtig klaargemaakt.'' De doorslag gaf de goede combinatie van de gerechten met regionale bieren, aldus de chef-kok. Burgemeester Asje van Dijk overhandigde de prijs aan eigenaar Albert Hotzky.

Een heel goede tweede, aldus Oudshoorn, werd eetcafé Stam uit Garderen. ,,Stam presenteerde gerechten van hoge kwaliteit. Zowel de carpaccio van kalf als de saté waren bijzonder goed. Alleen de wijnen waren niet zo mooi in combinatie met de gerechten. We misten hier het bier. Dat is echt de trend op dit moment. We hebben in onze regio ook al drie brouwerijen.''

Vorig jaar ging de PreufAward naar restaurant De Oranjerie uit Barneveld.